Kaleidoskop nabídne přednášky i prohlídky laboratoří

Vědci představí oblasti svého bádání a pokusí se návštěvníkům předat radost, kterou jim fyzika přináší.

„Jedná se o jakýsi den otevřených dveří na fyzikálních pracovištích. Naším cílem je prezentovat zajímavá témata, jimž se na fakultě, případně v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů a Společné laboratoři optiky věnujeme," uvedl organizátor Olomouckého fyzikálního kaleidoskopu Lukáš Richterek z katedry experimentální fyziky a doplnil, že nebudou chybět ani informace o studijních oborech.

Přednášející se budou věnovat adaptivní optice v astronomii, nanotechnologiím či laserovému chlazení elementárních částic.

Zájemci se mohou dozvědět i to, proč neutrina přitahují Nobelovu cenu.

Tradičně přijede i host odjinud. Letos pozvání přijal Antonín Fejfar z Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky, který se bude věnovat velmi aktuálnímu tématu fotovoltaického využití energie ze Slunce.

Program si každý přizpůsobí

Olomoucký fyzikální kaleidoskop se koná již potřinácté.

Každoročně se ho účastní kolem čtyř set středoškoláků, kteří přijíždějí zejména z Olomouckého kraje a přilehlých regionů.

Vedle celých tříd si akci nenechají ujít ani jednotlivci.

„Ve dvou učebnách se souběžně konají přednášky, otevřeny jsou i laboratoře. V některých předvádějí experimenty naši pracovníci, v laboratoři školních pokusů si mohou leccos vyzkoušet i sami účastníci. Program si tam může každý přizpůsobit podle svého zájmu," doplnil Richterek.

Fyzikální pracoviště budou pro zájemce otevřena od 9 do 13 hodin.

Více informací zájemci najdou na www.kaleidoskop.upol.cz