Letos na podzim by měla být vykácena první polovina aleje od Wolkerovy ulice až po restauraci Fontána. Nové stromy se zde objeví až za rok, do té doby bude ve Smetanových sadech pláň. Druhou část aleje pak pokácí po pěti letech. Obnova aleje vyjde magistrát zhruba na deset milionů korun.

Radnice a pracovníci Výstaviště Flora svůj plán obhajují tím, že stromy začínají být nebezpečné a mohla by se v parku stát nějaká tragédie. Proto už na podzim začne s kácením první poloviny kaštanů. Nové stromy se zde objeví až za rok, do té doby bude ve Smetanových sadech pláň.

„Je nám líto, že alej musíme vykácet a vysadit nové stromy, ale v tuto chvíli musíme opustit hledisko jak estetické, tak i biologické a zaměřit se na bezpečnost lidí v parku. Stromy ještě nejsou v havarijním stavu, ale další zdržení by mohlo znamenat riziko,“ uvedl Zdeněk Štefka, ředitel Výstaviště Flora Olomouc.

PODÍVEJTE SE NA VIZUALIZACE OBNOVY ALEJE

Podle Karla Robenka, zahradního architekta, který se obnovou Rudolfovy aleje zabývá již několik let, je projekt vytvořený narychlo a nekoncepčně.

„Myslím, že by se s kácením historické aleje mohlo ještě několik let počkat. Kaštany by se seřezaly tak, aby nebyly nebezpečné. Mezitím by se vysadily stromy ve školkách a až by byly dostatečně velké a statné, tak by se s kácením historické aleje teprve začalo,“ popsal Robenek, který pětadvacet let pracoval jako projektant na Výstavišti Flora.

Rudolfova alej po vykácení - pohled od tramvajové trati

Místo kaštanů raději lípy?

Podle něj by to měly být místo kaštanů lípy, protože ty jsou méně náchylné na nemoci a nenapadá je klíněnka.

„Nejméně patnáctileté lípy by se vysadily místo kaštanů, v takovém věku už strom jen tak někdo nezlomí a alej už by vypadala jako alej, nikoli jako třešně u silnice. Tak to totiž bude vypadat, když zde vysadí kaštany s obvodem kmínku dvacet centimetrů. Po deseti letech určitě nebude alej na pohled pěkná,“ podotkl Robenek.

Magistrát města na jeho podněty a připomínky reagoval tak, že stojí jednoznačně za projektem inženýra Radka Pavlačky.

„Autor je v oboru uznávanou autoritou a stojíme za jeho odborným názorem. Zdůrazňuji, že realizujeme jím zpracovaný projekt obnovy aleje, který zpracoval v souladu s požadavky ochrany přírody vzhledem k výskytu vzácných živočichů, což vůbec nebylo jednoduché. Alej jako kompoziční celek je na konci své existence a její zdravotní stav se postupujícím časem pouze zhoršuje,“ reagoval Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí magistrátu.

Rudolfova alej po výsadbě - pohled od tramvajové trati

Starší stromy by byly mnohem dražší

Podle Nadi Krejčí, vedoucí zahradnického úseku Výstaviště Flora Olomouc, kaštany doporučili památkáři už před více než deseti lety. Do nového projektu je navrhl autor, Radek Pavlačka.

„Druh stromu navrhl projektant. Jak budou nově vysazené stromy staré, rozhodla hlavně cena. Starší a mohutnější by byly nesrovnatelně dražší,“ vysvětlila Krejčí.

Když se Olomoucký deník snažil kontaktovat autora projektu, tak ten dvakrát položil telefon a nereagoval na email ani sms zprávu.

Obnova Rudolfovy aleje

Projekt, který magistrát podporuje, počítá s tím, že se letos na podzim vykácí polovina aleje od Havlíčkovy ulice k restauraci Fontána ve Smetanových sadech.

Na podzim příštího roku pak vysadí nové osmileté kaštany. Po pěti letech, kvůli chráněným živočichům, kteří ve stromech žijí, se pak vykácí zbytek aleje od restaurace k Polské ulici. Také zde pak vysadí nové kaštany. Podle projektanta Radka Pavlačky by nová výsadba měla vypadat jako alej tak za deset let.