Od začátku září mohly ženy nosit do sběrných míst v celém Olomouckém kraji své kabelky, letos poprvé se mohli přidat také pánové se svými kravatami či motýlky.

Všech módních ozdob se nakonec sešlo několik tisíc a návštěvníky veletrhu tak čeká opravdu pestrá nabídka.

„Několikatýdenní sbírkou náš veletrh ale pouze začíná, nyní přijde na řadu klíčová část, kterou je samotná akce. Věříme, že ji přijde podpořit dostatek návštěvníků na to, abychom mohli podpořit všechny projekty, které jsme letos vybrali," uvedl šéfredaktor Olomouckého deníku Martin Dostál.

Kabelkový veletrh 2015Foyer Moravského divadla v Olomouci 

14. října od 10 hodin
Předpokládaný konec v 16 hodin

K prodeji budou kabelky a kravaty dárců a dárkyň v cenách od 10Kč za kus.

Výtěžek pomůže rodinám handicapovaných dětí i například pacientům na geriatrii 

Zájemkyně a zájemci, kteří se na veletrh dostaví, si budou moci nějaký zajímavý kousek pořídit za symbolickou cenu. A to zdaleka není všechno. Mezi kabelkami a kravatami budou k mání i takové, které věnovaly známé osobnosti z našeho kraje.

„Lidé si budou moct pořídit třeba kabelku Jany Doleželové, miss České republiky 2004, senátorky Jitky Seitlové, motýlek Lukáše Hejlíka nebo kravatu Karla Brücknera," vyjmenoval šéfredaktor Olomouckého deníku.

Ve středu od desíti do šestnácti hodin

Kabelkový veletrh začne přesně v 10 hodin, k mání budou kabelky či kravaty od 10 korun. Benefici zpestří dražby VIP kousků, konec je naplánovaný na 16 hodin.

Nakupování letos zpestří také olomoucký flétnový soubor Black Ladies, návštěvníkům formace zahraje od 14 hodin.

Na auto pro Kristiánka a Lukáše

Výtěžek z celé akce přerozdělí sdružení Dobré místo pro život na charitativní účely. Část peněz získá rodina Kouckých z Prostějova, v níž se maminka stará o dvě těžce nemocné děti a nutně potřebuje auto.To, že se s příchodem dětí život v rodině mění, je přirozené. Aleně Koucké z Prostějova se ale otočil o rovných 360 stupňů. Čtyřiadvacet hodin denně se stará o své dva nemocné syny.

„Mladší Kristiánek má nejen metabolické onemocnění, ale také hypotonii, hypotrofii, hepatopatii, mitochondriální onemocnění, FoA a Ehlersův-Danlosův syndrom," vypočítala diagnózy Alena Koucká a doplňuje, že syn zároveň trpí i těžkou formou plagiocefalie, komplikovanou metabolickým onemocněním.

Kromě Kristiánka pečuje Alena Koucká také o třináctiletého Lukáše. I ten je vážně nemocný.

Má potvrzený autismus s tikovými projevy, má jednu ledvinu, astma, revmatickou artritidu, vysoký tlak a také více než padesátiprocentní ztrátu sluchu, kterou mu kompenzují dvě sluchadla.

Utržené peníze z Kabelkového veletrhu by tak využila na pořízení auta.

„Doposud nás k lékaři nebo do školy s Lukáškem vozila kamarádka mé nejstarší dcery. Jenže se přestěhovala do Brna a cesta vlakem nebo autem pro nás je po zdravotní stránce nemožná. Synové jsou velmi náchylní na všechny možné bakterie," vysvětlila.

Na obě děti je sama, pomáhá jí jen dcera, která bydlí se svou rodinou hned ve vedlejším bytě.

„Pomoc od Deníku a Dobrého místa pro život je obrovská. Já sama si totiž nezvládnu našetřit penízky, navíc na Kristiánka mohu žádat o příspěvek na pořízení motorového vozidla až od jeho tří let. Na Lukáška mi byl příspěvek na auto zamítnut," uzavřela Alena Koucká.

Další peníze z výtěžku poputují například na nákup speciálních matrací na olomouckou geriatrii pro pacienty se silnými proleženinami nebo do olomouckého dětského domova.

Více informací o Kabelkovém a kravatovém veletrhu Deníku poskytne: Martin Dostál, martin.dostal@denik.cz, 724 431 220