Zatímco dříve mohli své auto odstavit na samém konci vesnice, dnes dojedou jen o šest set metrů blíže k železničnímu viaduktu. Tam je zastaví zákazová značka. Obec ji zde nechala osadit po stížnostech jednoho z chatařů.

Před značkou zákaz vjezdu motorovým vozidlům musela zaparkovat i Adriana Navrátilová z Brna.

„Ten kus pěšky dojdu. Nechápu ale, proč tu ten zákaz je, když za ním ještě stojí domy,“ řekla žena.

Podle vedoucího odboru dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu Jeseník Josefa Liberdy omezení navrhla místní samospráva.

„Obec Lipová-lázně jako vlastník komunikace zdůvodnila svůj návrh dopravního značení bezpečností provozu a ochranou chodců a cyklistů vyskytujících se zde ve velkém počtu,“ uvedl.

Uzavřená ozdravovna ve Vojtěchově
Slavná ozdravovna pro dětské astmatiky je na prodej. Vyvolávací cena?

Lidé jsou tady potřeba, dovezou peníze

Starosta Lipové Lubomír Žmolík objasnil, že značku nechali nainstalovat kvůli nekonečným stížnostem chataře, před jehož domem se nacházela původní odstavná plocha.

„Snaží se majitele Lesního baru neustále omezovat. Jeden z argumentů byl, že tam jezdí velké množství aut, které ohrožují chodce a děti. Zdůvodňoval to i tím, že mu tam lidé močí a vykonávají tělesné potřeby,“ řekl starosta.

Za zákazovou značkou se nachází asi pět chat a dva trvale obydlené domy. Podle obyvatel jednoho z nich má stížnosti na svědomí zejména onen chatař.

„Teď tu bývá častěji a strašně mu ti lidi vadí,“ poznamenala mladá žena, která do jednoho z domů pravidelně dojíždí za svou matkou.

Jí samotné Lesní bar nevadí a turisté ji nijak neobtěžují.

„Je tu sice více lidí, ale na to si zvyknete. Lidé jsou v tomto kraji potřeba, dovezou sem peníze. A když se měla dít nějaká akce, pan Pavlíček (původní provozovatel lesního baru, pozn. red.) nás vždycky informoval. Nikdy jsme s ním neměli problém,“ dodala.

V olomoucké fakultní nemocnici zprovoznili non-stop výdej léků, a to i o víkendech a svátcích.
V Olomouci už funguje non-stop lékárna. V noci i o svátcích

"Chalupář hledá způsoby, jak zrušit Lesní bar"

Podle současné provozovatelky Lesního baru Zuzany Pavlíčkové narostl v posledních několika letech v baru stejně jako u jiných turistických cílů v Jeseníkách počet návštěvníků.

S tím souvisí potřeba zajištění potřebné infrastruktury. Provozovatelé se snaží, aby vše bylo v pořádku. Po neukázněných turistech například několikrát týdně sbírají po lese nepořádek.

„Zmiňovaný chalupář hledá způsoby, jak zrušit Lesní bar a užívat si klidu bez lidí i za cenu toho, že už nikdo jiný tuto lokalitu nenavštíví. To nám přijde jako velmi sobecké a nesouhlasíme s ním. Les je přece pro všechny!“ uvedla ve svém stanovisku Zuzana Pavlíčková.

„My, co se o Lesní bar staráme, máme svá zaměstnání a Lesní bar pro nás není primární výdělečnou činností. Snažíme se, aby fungoval a byl místem, kam se návštěvníci rádi vracejí. Může to dopadnout i tak, že se většina podřídí jednotlivci a Lesní bar uzavřeme. Jsme ale přístupni jakémukoli konstruktivnímu jednání,“ stojí ve stanovisku.

Rychlebské stezky.
Provoz na Rychlebských stezkách omezuje těžba, část cyklistů vjíždí do zákazu

Obec chce vytvořit odstavnou plochu

Podle starosty Žmolíka nyní mohou turisté parkovat před viaduktem u potoka nebo na hornolipovském nádraží. Obec také od pozemkového úřadu převzala prostor za viaduktem, který chce přetvořit v odstavnou plochu.

„S provozovateli Lesního baru se bavíme víceméně technicky, chceme, aby jejich návštěvníci dodržovali pravidla. Ve stoprocentní shodě nejsme, ale rozhodně si myslíme, že Lesní bar je atrakce, která do obce patří, a nepřejeme si, aby zanikla,“ uzavřel starosta Žmolík.

Lesní bar je samoobslužná občerstvovna v Mrtvém údolí. Založen je na poctivosti svých návštěvníků. Peníze za zkonzumované jídlo a pití lidé hází do pokladničky.

Rekonstrukce zázemí krytého bazénu v Olomouci v září 2017
Rekonstrukce olomouckého bazénu finišuje. Takto vypadá uvnitř