„Všechna lyžařská střediska jsou v provozu, ale návštěvníků zatím ještě v lednu mnoho není. Víc lidí přijede až od poloviny února, kdy začínají jarní prázdniny," řekl Jaroslav Komárek ze stanice horské služby na Červenohorském sedle.

Vážnější úraz na sjezdovce zatím záchranáři ošetřovat nemuseli. Minulý týden ale členové horské služby pomáhali třem mladíkům, kteří se v nepříznivém počasí a s nedostatečnou výbavou i oblečením vydali na hřebenovou túru.

Síly trojici turistů došly nedaleko Vřesové Studánky a tak kontaktovali horskou službu. Záchranáři je pak do místa ubytování dopravili na skútru.

„Na Červenohorském sedle jsme také ošetřovali lyžaře se zlomeninou bérce, jinak se ale dosud jednalo o lehčí poranění. Sjezdovky nejsou přeplněné," dodal Jaroslav Komárek.

Běžky, boby i laviny

Do středisek také již míří lyžařské kurzy.

„Školy zde máme, jinak lidí mnoho není, je to v lednu pokaždé stejné. Napadl čerstvý sníh, takže zima je, jak má být," konstatoval majitel areálu v Branné Rostislav Procházka.

Také v Branné mohou běžkaři využít sedačkové lanovky a od její horné stanice se vydat do běžecké stopy. Připraveny budou trase o délce kolem dvanácti kilometrů.

„Stopu budeme ještě upravovat v sobotu i v neděli ráno," dodal Rostislav Procházka.

Běžkaře vozí na Medvědí horu i lanovka v Koutech nad Desnou, kde si běžkaři mohou vybrat ze tří různě dlouhých okruhů.

Pokud by někdo rád vyzkoušel i jiné zimní sporty, příležitost má v moderním areálu na Dolní Moravě, kde funguje bobová dráha. Na dvojbobu se mohou vozit rodiče s dětmi.

V Jeseníkách od minulého týdne platí třetí, tedy nejzáludnější stupeň lavinové výstrahy. Ta se týká lokalit Velkého a Malého Kotle, Červené hory a Kralického Sněžníku, kde je sněhová pokrývka velmi nestabilní.