Čerstvého prašanu připadlo od patnácti do dvaceti centimetrů.

Teploty na horách se ale pohybují hluboko pod bodem mrazu, například v areálu K3Sport v Koutech nad Desnou po ve čtvrtek 5. ledna poledni hlásili mínus jedenáct stupňů, na Pradědu to bylo ještě o stupeň méně.

„V provozu je všechno, jen jsme zhruba na hodinku museli zastavit jeden vlek kvůli silným poryvům větru. Lyžuje se bez jakýchkoliv front, návštěvnost odpovídá počasí i povánoční době," řekl Martin Dubský z areálu Červenohorské se­dlo.

Ve všech areálech je přes půl metru sněhu, podkladovou vrstvu tvoří technický, na nějž přibyl čerstvý prašan.

Upraví běžecké stopy

Horská služba Jeseníky na svých webových stránkách vydala varování před silným větrem, který místy může dosahovat sedmdesát kilometrů v hodině a o deset kilometrů více na hřebenech.

Na víkend by měly být upravené běžecké stopy.

„Poslední dny běžkařské trasy rolby neprojížděly, protože neustále sněžilo a foukal vítr. Situace se během čtvrtku mírně uklidnila, na víkend by mělo být vše nachystané," řekl David Spiler ze stanice horské služby na Červenohorském se­dle.

Lavinové nebezpečí na dvojce

Horská služba také zvýšila stupeň lavinového nebezpečí z nejmírnějšího prvního stupně na dvojku.

„Sníh se vlivem větru ukládá na východních svazích, což je Velký a Malý Kotel. Tam přibylo až čtyřicet centimetrů navátého sněhu, který leží na ledové krustě. Je tak velká pravděpodobnost, že při velkém zatížení by sněhová vrstva mohla na tomto ledu sklouznout," řekl dispečer horské služby Jiří Hejtmánek.

Do oblasti Velkého a Malého Kotle sice platí zákaz vstupu, lavinovou lokalitu ale občas vyhledávají milovníci adrenalinových sportů. Ti ovšem notně riskují. Lavina v této oblasti zabila před šesti lety skiaalpinistu, který sjížděl svah.

Rok předtím masív sněhu ve Velkém Kotli zasypal tři mladíky a jeden se vážně zranil. Tehdy také v Jeseníkách platil druhý stupeň výstrahy.