„V provozu jsou dva vleky, které jezdí zhruba do poloviny svahu. Některá místa jsou již holá. Zda pojedeme ještě v sobotu, nevíme. Předpověď počasí na víkend není příliš příznivá,“ řekla Marcela Sedláčková ze šumperského Skiklubu, který na sedle provozuje všechny sjezdovky.

Dobré podmínky ale lze stále najít v Ramzové, Petříkově i Branné.

„Nejprudší sjezdovku jsme jen zúžili, ale stejně není moc využívaná. Ještě ale určitě budeme mít co nabídnout, odhaduji, že se tady bude lyžovat do 4. dubna,“ řekl majitel areálu Proskil Rostislav Procházka.

Omezený provoz bude o víkendu v Přemyslově, kde strojovnu sedačkové lanovky ve středu zničil požár.

„Lyžovat se bude jen na třistametrovém svahu, kde je malá poma,“ řekl Radek Petřík ze společnosti Desná. Lyžaři mohou vzít zavděk také níže položenému středisku Oáza v Loučné nad Desnou, kde se již lze vychutnat jarní idylu. Kolem uměle zasněžené sjezdovky se již začíná zelenat tráva.

Běžkaři musejí zamířit do vyšších poloh. „Kompaktní vrstva sněhu je až od tisíce metrů nad mořem. Pro běžkaře jsou nyní ideální trasy kolem Pradědu,“ řekl dispečer Horské služby na stanici Ovčárna.

Na svazích Pradědu leží kolem metru a půl sněhu, což je nejvíce v Jeseníkách. Jen pro srovnání, ve stejnou dobu v roce 2005 Ovčárna hlásila přes dva metru a na Červenohorském sedle to bylo půldruhého metru.

Sněhové podmínky v Jeseníkách (v cm):

Vrchol Pradědu: do 30
Ovčárna: 105
Karlov: 30
Červenohorské sedlo: 15
Ramzová: 30
Dolní Morava: 30
Skřítek – Klepáčov: 30
Staroměstsko: 25
Paprsek: 25

(Zdroj: HS Jeseníky).