Kdy vznikla myšlenka akce Česko zpívá koledy?
Pokud vím, tak nápad pochází ze západních Čech. Konkrétně v Plzni se lidé na náměstí scházejí už více než deset let, aby si tam společně zazpívali pár koled. Odtud se adventní zpívání šířilo do dalších měst a obcí v západních Čechách. Pak se této myšlenky ujal regionální Deník a podařilo se nám ji dostat do stovky míst v celé republice. Vloni se na střední a východní Moravě zpívalo na čtyřech desítkách míst, bylo to ve všech okresních a krajských městech, ale také v řadě vesnic.

Kdy se k akci rozhodl přidat Český rozhlas?
Ve většině jednotlivých regionů jsme zpívající podporovali už v minulosti. Ale celorepublikově je to letos naše premiéra.

Letos už máte také nějaká přihlášená města a obce do této celorepublikové předvánoční akce Česko zpívá koledy?Akce Česko zpívá koledy na olomouckém Horním náměstí
Ano. Opět víme, že se bude zpívat ve všech okresních městech Olomouckého 
a Zlínského kraje, ale třeba také v Holešově, Velkých Losinách, Tovačově, Veselíčku nebo třeba v Dobraticích před školou. A přidala se k nám třeba i olomoucká restaurace Holický statek.

Co od této akce očekáváte? Není za ní skrytá nějaká komerční záležitost?
To určitě ne, je to prostě jen příjemné adventní setkání. 
A jsme rádi, že se na něm můžeme společně s regionálním Deníkem podílet. Chceme lidem také připomenout, že by celý život neměl být jen o shonu a vydělávání peněz, ale že je fajn se také jednou zastavit a třeba si jen tak zazpívat.

Je termín zpívání, tedy středa 10. prosince v 18 hodin, závazný? Nemůžu přijít na zpívání později?
Jediné, s čím opravdu nelze při pořádání této akce hnout, je právě termín. Dodržet přesný den, hodinu a minutu, tedy začít zpívat přesně v 18 hodin, to je princip celé této akce. Prostě není možné, aby každá obec zpívala jindy, navíc při letošních přímých přenosech Českého rozhlasu. A na konkrétním termínu, tedy na středě 10. prosince, se všichni dohodli už před rokem na posledním zpívání 
a i letos vyhlásíme termín na příští rok.

Jaký je princip adventní akce?
Přesně v 18 hodin začnou všechny obce a města, které se do Česko zpívá koledy přihlásily, zpívat stejné koledy. Na místech, kde budeme mít přítomny také spřízněné rádiové štáby, budeme písničky z konkrétního místa pouštět živě přímo do éteru. Tak budou i v rádiích znít stejné písně, které budou ve stejný okamžik zpívat lidé i na druhém konci republiky. Proto je třeba dodržet i pořadí koled.

Kde budete zpívat vy sám?
V mém případě bych asi raději měl zpívat na playback, ale vážně, chci se spolu s kolegy z Českého rozhlasu Olomouc zúčastnit zpívání na Horním náměstí v Olomouci.

Kterou koledu máte nejraději?
S nadsázkou bych řekl, že když jsem pracoval v Deníku, tak jsem pochopitelně preferoval Nesem vám noviny, ale opravdu rád mám českou barokní koledu Chtíc, aby spal.

Máte nějaký netradiční vánoční zvyk?
To asi nemám, v rodině většinou dodržujeme klasické tradice. Nicméně, když teď 
o tom uvažuji, tak by asi letošní rok, vzhledem k opravdu masivní účasti regionálních stanic Českého rozhlasu na akci Česko zpívá koledy, mohl být prvním v netradičním zvyku zpívat koledy spolu s naším rádiem.