„Hlavní květinová expozice nazvaná Smyslů plná zahrada nás kvetoucími portály zavede do čarovného prostoru s nesmírným množstvím rozmanitých vůní, barev a tvarů vytvořeného pomocí aranží tisíců kusů narcisů, tulipánů, hyacintů a modřenců, ale také muškátů, petúnií a voskovek," popsal autor projektu Vojtěch Zahradník z olomouckého výstaviště.

Celý prostor provoní také tisíce řezaných květin – lilií, kosatců, hledíků či frézií.

„Dlouhým květinovým tunelem se návštěvníci dostanou až do exotické krajiny Mexika plné kaktusů i tamní kultury. V této části expozice připravené ve spolupráci s Velvyslanectvím Mexika nebude chybět ani typická mayská pyramida," pokračoval Vojtěch Zahradník.

V rámci jarní Flory se opět představí i Svaz květinářů a floristů.

„Návštěvníci uvidí balkonové rostliny a letničky sesazené do květináčů a truhlíků. Několikanásobný Mistr florista Jaromír Kokeš a absolutní vítězka Brněnské růže 2013 Karolína Flaschková jim předvedou, jak postupovat při sesazování truhlíků, které druhy zkombinovat a jak o ně pečovat," sdělil mluvčí olomouckého Výstaviště Flora Adam Fritscher a podotkl, že sesazené nádoby si budou moct zájemci koupit nebo si nechat sesadit truhlík na přání a odborníci jim dokonce osází i vlastní přinesenou nádobu.

Poslední přípravy na jarní Floru 2015

Novinka: Hudba v květech

Zbrusu nová je také nabídka večerní prohlídky pavilonu A, kterou mohou návštěvníci využít v pátek 24. dubna od 20 do 22 hodin.

Efekt slavnostně nasvíceného pavilonu se záplavou květů v netradičních barvách doplní hudební produkce v podání Ceremony String Quartetu.

Po celou dobu večerní prohlídky budou návštěvníkům k dispozici i kavárna Ollies a vinotéka.

Novinkou doprovodného programu pak je premiérový ročník hudebního festivalu základních uměleckých škol z Olomouckého kraje nazvaný Hudba v květech.

Festivalu se zúčastní celkem osmnáct základních uměleckých škol z Olomouckého kraje s 47 soubory a orchestry, což činí více než tisíc účinkujících z Jeseníku, Vidnavy, Zlatých Hor, Šumperku, Mohelnice, Litovle, Uničova, Šternberka, Přerova, Hranic, Lipníka nad Bečvou, Kojetína, Němčic, Prostějova, Konice, Potštátu či Olomouce.

Poslední přípravy na jarní Floru 2015

Country Folk Flora u jezírka

Pavilon E se ve stejnou dobu promění v unikátní výstavu bonsají a ve spolupráci s Bonsai museum Isabelia se tam představí projekt 100 borovic.

„Borovice pochází z různých míst Evropy a jsou cenné i tím, že pocházejí z lokalit, na nichž by byly vzhledem k výstavbě silnic, dálnic, lanovek nebo protipožárních lesních koridorů zlikvidovány. Díky projektu se je však podařilo zachránit. Prostor pavilonu bude dále vyplněný japonskou zahradou s čajovnou, poradnou, ukázkami tvarování bonsají a jejich prodejem," prozradil Vojtěch Zahradník.

Volné plochy výstaviště ve Smetanových sadech s novými výsadbami cibulovin a letniček patří zahradnickým trhům.

Po dobu výstavy budou rovněž otevřeny sbírkové skleníky s exotickou květenou a také sousedící univerzitní botanická zahrada se zajímavými rostlinnými exponáty.

Se vstupenkou mohou lidé zamířit i do botanické zahrady výstaviště Flora v dalším z městských parků – Bezručových sadech.

Pro chvíle oddechu je určen každodenní doprovodný program s folkovým festivalem Country Folk Flora, kterému bude patřit letní scéna u jezírka.

Jarní Flora 2015

otevírací doba: brány jarní Flory Olomouc 2015 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin

vstupné: plné vstupné činí 120 Kč na místě a 100 při online prodeji přes internet
návštěvníci budou mít část expozice Pevnosti poznání přístupnou zdarma

parkování: nedaleko výstaviště je otevřeno nové zpoplatněné parkoviště pro osobní automobily v Zamenhofově ulici s omezenou kapacitou, další možností je placené parkoviště u hotelu Ibis na Wolkerově třídě, také s omezeným počtem míst. Největší kapacitu mají bezplatná podzemní, nadzemní i venkovní parkoviště obchodní galerie Šantovka, v těsné blízkosti výstaviště, kam se vejde až tisíc automobilů.

vstupenky: Nejjednodušší způsob je zakoupit vstupenky na webovém portálu flora-ol.cz, vytisknout je a pak projít speciálním rychlým vstupem na výstaviště u hlavního vchodu z Wolkerovy třídy. Lze je koupit rovněž klasickou cestou přímo při vstupech do areálu výstaviště. V předprodeji jsou k dostání také v informacích v podloubí olomoucké radnice a v info centru v Galerii Šantovka.

Více informací na webu Výstaviště Flora