Dopřávají si zejména listy střemchy, na které z vláken spřádají hnízda, v nichž se za několik dní společně zakuklí a za několik týdnů vylétnou drobní motýlci.

„Zatímco jiné druhy housenek, které jsou chlupaté, například bourovčík toulavý, mohou člověka ohrozit a způsobit i těžkou alergickou reakci, předivka zhoubná nikoliv,“ ubezpečil kolemjdoucí Libor Mazánek z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Součástí protipovodňových úprav v centru Olomouce je i přestavba mostu v Masarykově ulici. Na vizualizaci jeho chystaná podoba
Proměna Moravy v centru Olomouce má začít na podzim. Kácením a lávkou

Keře střemchy obecné opředené jemnými sítěmi v černovírském lese zaznamenal, když v minulém týdnu měřil nálet komárů.

„U cyklostezky podél železniční trati se předivka zhoubná skutečně hodně přemnožila,“ hodnotil.

Pohled na listnáče místy už v těchto dnech připomíná záběry z hororového filmu. Další vývoj bude záležet na počasí, zda-li bude larvám vyhovovat, protože jejich apetit před zakuklením je obrovský. Napadená zeleň vypadá jako bez života.

Rekonstrukce třídy 1. máje v Olomouci 26. května 2017
Zbytky středověké brány zřejmě zasypou. Opravu třídy 1. máje nezdrží

Motýli vyletí začátkem léta

Housenky předivky zhoubné před zakuklením spředou z vláken veliký obal, jakési hnízdo, a v něm se následně společně zakuklí. Dospělci jsou bílí s černými tečkami na křídlech a líhnou se zpravidla počátkem léta.

Na stejném místě se pravděpodobně objeví předivka znovu v příštím roce. O početnosti populace rozhodne, nakolik si na nich letos pochutnají ptáci a takzvaní parazitoidi, kteří potřebují jejich tělo pro svůj vlastní vývoj.

„Je klidně možné, že 80 až 90 procent housenek bude parazitovaných,“ komentoval Libor Mazánek.

Ilustrační foto
Letní bazén v Olomouci už otevřel. Plovárny v okolí finišují

Tisíce hladových housenek předivky zhoubné a stromy obalené pavučinami před pěti lety vyděsili obyvatele Ondrášova, místní část Moravského Berouna.

Místní propadli panice poté, co na jednom zpravodajském serveru našli, že jde o bourovčíka toulavého s žahavými chloupky s jedem vyvolávajícím silné alergické reakce. Zvažoval se biologický útok proti škůdci, ale nakonec nebyl potřeba.

Napadené listnáče, střemcha obecná, holožír neohrozí. Často ještě v roce napadení znovu obrazí. Většinou už ale nevytváří plody.

"Známe to i u kaštanů napadených klíněnkou, že na podzim obrazí a někdy ještě znova vytvoří květ,“ poznamenal Mazánek.

Ze Žižkova náměstí v Olomouci odstranili lavičky
Ze Žižkova náměstí zmizely lavičky, opět kvůli bezdomovcům