Návrhy podoby nového Prioru a sousedních prostranství z dílny olomouckého Ateliéru R měli k dispozici olomoučtí zastupitelé, kteří v pondělí rozhodli o pořízení změny tzv. regulačního plánu.

Ta je důležitá k tomu, aby autoři návrhu mohli přestavbu obchodního domu a okolí uskutečnit v zamýšleném rozsahu. Architekti po dohodě s památkáři chtějí totiž budovu rozšířit na místo původní historické zástavby a zrušit průchozí podloubí. CELÝ ČLÁNEK…

Olomoucká radnice chce s přestavbou Prioru spojit i razantnější úpravu jeho okolí.

„Obě akce spolu budou těsně souviset. Pokoušíme se totiž o rehabilitaci plochy před kostelem svatého Mořice, které je nyní nedůstojným prostranstvím. Znamená to, že bychom odtud chtěli odstranit nelegální parkování, zásobování a odpadky,“ vysvětlil Miroslav Pospíšil z architektonické kanceláře Ateliér R, která projekt rekonstrukce připravuje.
#nahled|https://g.denik.cz/43/9a/prior_2109_02_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/9a/prior_2109_02.jpg|Návrh nové podoby Prioru z dílny olomouckého Ateliéru - r #
#nahled|https://g.denik.cz/43/9a/prior_2109_01_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/9a/prior_2109_01.jpg|Návrh řešení prostoru před svatým Mořicem a v ulici 8. května#

Podle primátora města Martina Novotného se v případě přestavby Prioru rýsují možnosti výrazné změny k lepšímu.

„Architektonické zpracování návrhu rekonstrukce obchodního domu se vyvíjí. V každém případě obecně vítám to, že se otevírá cesta ke změně jeho vzhledu. Každý rok majitelé rekonstruují jeden takový strašlivý Prior, který nám tady nechal minulý režim a doufám, že přijde na řadu i ten olomoucký, jako jedna z největších ostud,“ uvedl Novotný.

Minulý týden se architekti s vedením města domluvili na předběžném termínu, kdy by měla být veřejnosti představena koncepce rekonstrukce obchodního domu Prior společně s úpravou ulice 8. května.

SOUVISEJÍCÍ: Olomoucký Prior a okolí čekají velké změny

Historie olomouckého Prioru

Obchodní dům Prior je postavený ve stylu takzvaného brutalismu, což je architektonický styl z 50. až 70. let minulého století. Název vychází z francouzského betón brut (drsný beton). Použitý beton má strukturu získanou odléváním do záměrně drsného a hrubého dřevěného bednění.

Olomoucký Prior vznikl v letech 1972 až 1982 podle návrhu brněnského architekta Jana Melichara. Objekt je situován přímo ve středu městské památkové rezervace na území s prokázaným osídlením už od mladší doby kamenné.

Při průzkumu staveniště archeologové našli například základy románské rotundy a výjimečně dobře dochované základy románského zděného domu – hypotetické pozůstatky velmožského dvorce nejspíše z 11. století.