V případě, že hospodský nebude mít spolehlivé doklady o původu lahví, nechají hygienici provést rozbor pochybného destilátu.

V Olomouckém kraji v úterý ráno zemřel pětačtyřicetiletý muž, který ležel na ARO přerovské nemocnice s otravou metanolem. Stav druhého, třiasedmdesáti­letého pacienta, zůstává nadále kritický.

„Všichni jsou v terénu. Jdeme do všech provozoven stravovacích služeb, kde se podává alkohol. Samozřejmě se znalostí regionu: něco máme vytipované, další místa volíme náhodně. Věnujeme tomu maximální úsilí," informovala vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice v Olomouci Jitka Švecová.

Hygiena může ze zákona pouze do provozoven veřejného stravování, nemůže zkontrolovat alkohol v obchodní síti a na tržištích. To mají v rukou kontroloři Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která spadá pod ministerstvo zemědělství, a na cílené akce spojené s otravami metylalkoholem z pití vyrazili už uplynulý víkend.

„V případě, že narazíme na nedostatky, na něco podezřelého, bude proveden odběr vzorků a rovněž budeme informovat policii a celní správu," sdělila Jitka Švecová.

Vzhledem k medializaci případů otravy metylalkoholem, z nichž čtyři skončily tragicky, však hygienici nepředpokládají, že jejich mimořádná akce odhalí závažné a početné problémy s pančovaným alkoholem v hospodách na území Olomouckého kraje.