VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hygiena stánkaře prověří, kvalitu punče ale ne

Olomouc – Na punč míří na Horní náměstí v Olomouci celé město, ale i přespolní. Denně se horkého, voňavého moku doplněného kousky ovoce vypije až několik stovek litrů. Co ale jeho kvalita?

2.12.2009 1
SDÍLEJ:

Vánoční jarmark na Horním náměstí v OlomouciFoto: DENÍK/Michal Kovář

Podle hygieniků by takové zkoumání bylo problematické, neboť každý punč je svým způsobem originálem připraveným podle vlastní receptury. Na dodržování hygieny při jeho přípravě si však i letos hygienici posvítí.

Šestatřicet stánků na Horním náměstí nabízí nepřeberný výběr punče: od francouzského podle staré receptury, moravského, olomouckého, irského či galského po experimenty s absintem. Navíc stánkaři ještě horký mok dochutí kousky ovoce.

„Základem je svařené víno, při jehož přípravě dodržujeme starou recepturu a používáme jednu odrůdu – frankovku. Do něj poté hodím panáka rumu a dozdobím ovocem,“ popisovala jednadvacetiletá brigádnice, která připravuje Lionský punč.

V dalším stánku s vídeňským punčem mohou zákazníci otestovat i nápoj s absintem, jablečným nebo amarantovým likérem. „Zájem je obrovský. Nechápu to,“ komentovala prodavačka, která punč nalévá již třetím rokem. „Rok od roku je větší. Krize? U alkoholu to neplatí,“ pousmála se.

Podle odhadů některých ze stánkařů denně prodejem punče vydělají na 20 tisíc korun. „Vypije se toho opravdu dost,“ poznamenala další prodavačka na otázku na průměrný denní zisk stánkařů .

Nad kvalitou některých voňavých nápojů mohou znalci punče polemizovat. Co přesně pijeme a zda obsah kelímku nemůže zalomcovat s naším trávicím systémem, to nikdo nezjišťuje.

Podle hygieniků by to šlo jen těžko: „Bylo by problematické. Každý může říct, že má originální recepturu. Při případném rozboru bychom to neměli s čím porovnat. Na to nemáme normu,“ uvedla vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Olomouci Marie Procházková.

Navíc většině stánkařů základ punče dovážejí už namíchaný. „Druhů je opravdu spousta. Někdo si může stěžovat, že je tam málo alkoholu, jinému zase může vadit, že je moc sladký. V případě punče je výběr na individuální chuti každého. A pokud jde o možné problémy? Hlavně nepřehánět množství,“ podotkla lékařka.

Hygienici i letos vyrazí zkontrolovat stánky s punčem. Budou zjišťovat, zda prodejci dodržují hygienu prodeje, správné skladování potravin a nápojů a zásady osobní hygieny.

„Jsme na hygienu připraveni. Máme vše v pořádku,“ uvedla prodavačka vídeňského punče. „Kontrolu připravujeme. Vloni jsme žádné vážnější nedostatky neodhalili, uvidíme letos,“ uzavřela Procházková.

Autor: Daniela Tauberová

2.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Jeseníky zalijí vydatné srážky, voda v řekách stoupne

Tvarůžkový festival na Horním náměstí v Olomouci
12

Tvarůžkový festival zaplní centrum Olomouce. Letos větší a delší

Průmyslová zóna v Řepčíně? Ne bez napojení na dálnici, říká radnice

Pokud by měl v Křelovské ulici v Řepčíně na kraji Olomouce vzniknout průmyslový areál s několika sty zaměstnanci, má město podmínku, aby doprava nezatížila okolí. Jelikož napojit lokalitu přes kruhový objezd u Globusu nepůjde, hledá spolu s investorem jiný způsob.

DOTYK.CZ

Většina úvěrových firem jsou predátoři. Exekucím čelilo 843 tisíc lidí

Lidé by si měli dávat pozor nejen na úvěrové společnosti, z nichž je predátorských či lichvářských přes devadesát procent, tvrdí tvůrci Mapy exekucí.

Padlí Američané mají u Bystrovan pomník. Autor jej obnovil v 93 letech

Sedm amerických letců, kteří zahynuli 18. prosince 1944, připomíná nový dřevěný kříž na kamenném podstavci u cyklostezky na pravém břehu Bystřice u Bystrovan.

Olomoucký majáles zve na Emmu Smetanu, Lenku Dusilovou i zábavu v parku

Koncerty, divadelní představení, workshopy, interaktivní prezentace více než padesáti neziskovek nebo bohatý sportovní program pro celou rodinu slibuje sedmý ročník Olomouckého majálesu Univerzity Palackého.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies