VYBERTE SI REGION

Hygiena stánkaře prověří, kvalitu punče ale ne

Olomouc – Na punč míří na Horní náměstí v Olomouci celé město, ale i přespolní. Denně se horkého, voňavého moku doplněného kousky ovoce vypije až několik stovek litrů. Co ale jeho kvalita?

2.12.2009 1
SDÍLEJ:

Vánoční jarmark na Horním náměstí v OlomouciFoto: DENÍK/Michal Kovář

Podle hygieniků by takové zkoumání bylo problematické, neboť každý punč je svým způsobem originálem připraveným podle vlastní receptury. Na dodržování hygieny při jeho přípravě si však i letos hygienici posvítí.

Šestatřicet stánků na Horním náměstí nabízí nepřeberný výběr punče: od francouzského podle staré receptury, moravského, olomouckého, irského či galského po experimenty s absintem. Navíc stánkaři ještě horký mok dochutí kousky ovoce.

„Základem je svařené víno, při jehož přípravě dodržujeme starou recepturu a používáme jednu odrůdu – frankovku. Do něj poté hodím panáka rumu a dozdobím ovocem,“ popisovala jednadvacetiletá brigádnice, která připravuje Lionský punč.

V dalším stánku s vídeňským punčem mohou zákazníci otestovat i nápoj s absintem, jablečným nebo amarantovým likérem. „Zájem je obrovský. Nechápu to,“ komentovala prodavačka, která punč nalévá již třetím rokem. „Rok od roku je větší. Krize? U alkoholu to neplatí,“ pousmála se.

Podle odhadů některých ze stánkařů denně prodejem punče vydělají na 20 tisíc korun. „Vypije se toho opravdu dost,“ poznamenala další prodavačka na otázku na průměrný denní zisk stánkařů .

Nad kvalitou některých voňavých nápojů mohou znalci punče polemizovat. Co přesně pijeme a zda obsah kelímku nemůže zalomcovat s naším trávicím systémem, to nikdo nezjišťuje.

Podle hygieniků by to šlo jen těžko: „Bylo by problematické. Každý může říct, že má originální recepturu. Při případném rozboru bychom to neměli s čím porovnat. Na to nemáme normu,“ uvedla vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Olomouci Marie Procházková.

Navíc většině stánkařů základ punče dovážejí už namíchaný. „Druhů je opravdu spousta. Někdo si může stěžovat, že je tam málo alkoholu, jinému zase může vadit, že je moc sladký. V případě punče je výběr na individuální chuti každého. A pokud jde o možné problémy? Hlavně nepřehánět množství,“ podotkla lékařka.

Hygienici i letos vyrazí zkontrolovat stánky s punčem. Budou zjišťovat, zda prodejci dodržují hygienu prodeje, správné skladování potravin a nápojů a zásady osobní hygieny.

„Jsme na hygienu připraveni. Máme vše v pořádku,“ uvedla prodavačka vídeňského punče. „Kontrolu připravujeme. Vloni jsme žádné vážnější nedostatky neodhalili, uvidíme letos,“ uzavřela Procházková.

Autor: Daniela Tauberová

2.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Olomoučtí hokejisté. Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Skvělé! Mora vyhrála potřetí za sebou

Ilustrační foto

Host jel třikrát po sobě z baru rovnou na záchytku. Vždy byl úplně namol

Sigmu čeká náročný dvojboj. Do Olomouce míří Zlín a Trnava

Olomouc – Po dlouhých dvou měsících se fotbalisté olomoucké Sigmy předvedou fanouškům v zápase na svém hřišti. 

V Olomouci se srazil autobus s autem

Olomouc – V olomoucké části Slavonín se v pátek ráno srazil autobus s osobním autem.

Kam o víkendu? Na hanácký bál, rybičky či větrání

Olomoucko - Podívejte se na naši porci tipů, kam se o víkendu na Olomoucku vypravit za zábavou či zajímavými akcemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies