Akce se koná tuto sobotu od 10 do 20 hodin. Významné události předejde slavnostní křest publikace Hrad Šternberk. K němu dojde už v pátek v Rytířském sále národní kulturní památky za účasti autora knihy Michala Konečného.

„Kniha je součástí populární řady věnované nemovitým památkám spravovaným Národním památkovým ústavem. Obsah reflektuje dějiny a zajímavosti hradu ve Šternberku. Materiál jsem dával dohromady asi půl roku,“ prozradil Konečný.

Kromě tištěného slova publikace nabízí bohatý a ojedinělý obrazový materiál, který uspokojí i náročnějšího návštěvníka památek. „Na křest knihy se moc těším,“ doplnil.

Food festival. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na extrémní jídlo, piknik na náměstí i řež v kleci

Sobotní akce zaujme děti i dospělé.

„Průvodci oblečení v dobových kostýmech seznámí návštěvníky s bohatou historií hradu Šternberk. Kostýmy si budou moci vyzkoušet také naši návštěvníci,“ řekla kastelánka hradu Helena Gottwaldová.

Prohlídku památky lze absolvovat i ve večerních hodinách, doplní ji vystoupení souboru Chorus Mittitur v hradní kapli.

Kvůli omezené kapacitě správci hradu zájemcům doporučují rezervaci. „Snížené vstupné okruhu po celé památce stojí 110 korun pro jednotlivce, 400 pro rodiny,“ informovala kastelánka.

Doprovodný program na nádvoří a v parku je zdarma. Návštěvníky čeká žonglérská a ohňová show, ukázky řemesel či hudební vystoupení.

Přístupná bude také výstava Páni na Šternberku mapující všechny předchozí majitele hradu až do období Lichtenštejnů. Ti zde mají samostatnou expozici. Součástí programu jsou i šermířská vystoupení a souboje pod vedením olomouckého spolku Non Sancti.

Studie šternberského bazénu od architekta Jaroslav Ševčíka. Jde o první zveřejněný návrh. Skutečná podoba bude jiná
Krytý bazén ve Šternberku se přiblížil. Město už vybralo stavitele

První zmínka 1269

Hrad Šternberk založil v polovině 13. století Zdeslav z Chlumce a ze Šternberka. První písemný záznam o hradu je v dokumentu z roku 1269, který zároveň vymezuje hranice šternberského panství a kláštera Hradisko.

Z obranného sídla byl hrad v 70. letech 14. století přestavěn a rozšířen, v 16. století se uskutečnila jeho renesanční rekonstrukce.

Různými úpravami památka prochází i v současnosti. Projekt za 49 milionů korun se zaměřuje na zvýšení ochrany památky, odstranění přístupových bariér nebo zatraktivnění hradního parku. Dalších 1,7 milionů si vyžádá zrestaurování unikátního souboru třinácti kachlových kamen.

Návštěvníkům jsou během sezony k dispozici čtyři prohlídkové okruhy. Dva základní, jeden výběrový a nejnovější s názvem Od kuchyně po půdu zaměřený na technické zázemí hradu. Jednotlivé prohlídky trvají od 50 do 110 minut.

Hrad Bouzov
Bouzov zůstane státu. Ústavní soud odmítl stížnost Německého řádu