Projekt zahrnuje obnovu částí hradního areálu, z nichž některé jsou v havarijním stavu a podstoupí vůbec první větší stavební zásahy od poslední přestavby hradu zahájené roku 1886.

Připraveno je také zrestaurování a zpřístupnění unikátního souboru 13 kachlových kamen za dalších 1,7 milionu korun.

„Připravovaný projekt obnovuje vybrané části areálu hradu Šternberk, které jsou z technického hlediska ve velmi špatném až havarijním stavu. Realizací obou projektů se výrazně zlepší technický stav této nádherné národní kulturní památky a zvýší se atraktivita města i olomouckého regionu,“ uvedl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Ministr kultury Antonín Staněk
Staněk se brání kritice: Grebeníčkovu knihu jsem nekřtil

Kompletní obnova strážního domku

Zásadní obnovou projdou části hradu, z nichž některé jsou v havarijním stavu, projekt počítá s rozsáhlými restaurátorskými zásahy.

Kompletní obnova čeká vstupní objekt strážního domku, který přímo navazuje na městskou památkovou zónu a je prvním místem kontaktu s návštěvníkem.

Po rekonstrukci bude objekt sloužit k prodeji vstupenek, suvenýrů, jako informační centrum, odpočinkový i expoziční prostor. Počítá se s obnovou ledovny, která může být spolu se strážním domkem do budoucna součástí prohlídkových tras.

V plánu je vytvoření nového informačního systému.

Motorový vůz Alstom Lint
Do Jeseníků pojede Leo Express
Vánoce na zámku v Náměšti na Hané
Kam o víkendu? Na koncerty, do sauny i na dobročinný hokej

Oprava unikátních kamen

Druhý projekt za 1,7 milionu korun počítá s restaurováním a zpřístupnění unikátního souboru 13 kachlových kamen svezených na hrad z celé Evropy.

Odborníci odstraní praskliny, korozi kovových prvků i neodborné předchozí úpravy.

Opravená kamna si návštěvníci budou moci také prohlédnout v rámci prohlídkových okruhů.

Připravena je také obnova a rozšíření hradního parku, který projde zásadní proměnou. Odborníci navrátí parku původní koncepci využití.

Radar na příjezdu do Šternberka od Olomouce
Řidič uspěl se stížností na pokutu za rychlost. Šternberk musel radary odkoupit

Změny v parku

Obnovena a dobudována bude cestní síť parku, projekt pamatuje také na most, který má nefunkční odtokový systém pro dešťovou vodu, a v důsledku toho voda narušuje jeho stavebně technický stav.

Opraven bude původní objekt, skleník, který se stane místem odpočinku a relaxace. Součástí projektu je také rekonstrukce původního sociálního zázemí, které v areálu hradního parku a lokalitě hospodářských objektů chybí.

Připravená finanční injekce do vyhledávané památky, která nabízí jednu z nejkvalitnějších expozic umění a architektury od gotiky po 20.století, rovněž zvýší ochranu i zabezpečení historického objektu.

Starosta Šternberka Stanislav Orság
Starosta Šternberka Orság o supermarketech, novém rondelu i soužití s Romy
Budova školy v Dlouhé Loučce
Německý řád usiluje o základní školu v Dlouhé Loučce. Kauzu ale protahuje