VYBERTE SI REGION

Houbaři, koše ještě neschovávejte! Klube se hlíva

Olomoucký kraj – Sezona hřibů je pryč, houbaři ale nemusí zoufat. Na svět se totiž pozvolna klubou trsy hlívy ústřičné. Tento druh hub je mezi sběrači i zákazníky stále oblíbenější. „Hlíva je jednoznačně fenoménem podzimu. Právě začíná její hlavní období a žádného správného houbaře by neměla nechat chladným,“ tvrdí mykolog Vladimír Antonín z Moravského zemského muzea v Brně.

10.11.2010
SDÍLEJ:

Na hlívu ústříčnou lze narazit i na prostějovském trhuFoto: Karel Rozehnal

„Na to, až hlíva vyraší, se těším už od léta. Letos jsem v lese našel jen pár mladých trsů, ale i to mi stačilo na vynikající kulajdu,“ prozradil amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějova.

Připravuje ji podle receptu svého dědečka.

„Asi třicet deka hlívy nakrájíme a povaříme s pár brambůrkami, špetkou pepře a bazalky, bobkovým listem, trochou kmínu a soli v jednom litru vody. Poté co houba změkne, zahustíme polévku záklechtkou ze smetany a mouky. Pak přidáme pár kapek octa podle chuti a nakonec jedno nebo dvě vejce. Počkáme, až ztuhnou a kulajda je hotová,“ popsal v pár větách nenáročnou přípravu.

Dobrota a navíc zdravá

„Nejenže si pochutnáte, ale uděláte i něco pro své zdraví. Konzumace hlívy totiž posiluje imunitu organismu, má pozitivní vliv na infekce, záněty i krevní tlak a zlepšuje také stav cévního systému,“ upozornil mykolog Nývlt.

Jeho slova potvrdil Libor Marčan z prodejny Vitamín v Prostějově. Hlíva ústřičná a její šťastní nálezci

„Ještě před dvěma lety si lidé kupovali hlívu hlavně pro její zdravotní účinky. Dnes ji vyhledávají i ti, kteří si chtějí jen ozvláštnit jídelníček. Stává se běžnou prodejní houbou jako jsou třeba žampióny,“ říká obchodník a dodává, že hlívu dováží prakticky denně, aby zákazníkům v lednici déle vydržela. „Její doporučená skladovací doba je zhruba do pěti dnů,“ podotkl Marčan.

Cena hlívy v Prostějově se momentálně pohybuje kolem jednoho sta korun za kilogram.

„Na polévku či omáčku vám ale stačí jen dvacet až třicet deka, na guláš pak okolo čtyřiceti. Plodnice hlívy totiž nejsou tolik hutné jako u jiných hub,“ vysvětlil Libor Marčan.

Jak poznáte hlívu v lese?

Zatímco na hlívu z pěstíren můžete narazit na tržnici i v téměř každém obchodě s ovocem a zeleninou, v lese byste mohli mít s jejím rozpoznáním potíže.

Jako vodítko poslouží například fotografie a informace z internetové encyklopedie Wikipedie. V ní se lze mimo jiné dočíst, že klobouky hlívy ústřičné připomínají svou barvou i tvarem větší ústřice, v mládí jsou sklenuté s podvinutým okrajem, později pět až dvacet pět centimetrů široké, vějířovité, hladké a pružné. Zbarvení je široce proměnlivé. Od barvy bělavé, šedomodravé až k šedohnědé nebo hnědé. A kdy a kde na hlívu narazíte?

„Roste od začátku podzimu až do zimy. Při mírné zimě často i na jaře, na živých nebo na odumřelých kmenech listnáčů,“ vysvětlil houbařský nadšenec Marek Nývlt.

Rostou ještě i srmělky a čirůvkyHlíva vyhledává odumřelé listnáče

Hlíva ale není jediným druhem hub, který se dá ještě v těchto dnech najít.

„V lese rostou ještě bedly, strmělky mlženky, čirůvky dvojbarevné a také čirůvky fialové,“ prozradil mykolog Vladimír Antonín s tím, že strmělky i čirůvky je dobré před konzumací hodně povařit. „Výborné jsou naložené v octě,“ doporučil jednu z možných variant zpracování a jedním dechem dodal, že na houby lze vyrazit i v mrazivých dnech.

„V zimě až do minus tří stupňů roste velmi chutná penízovka sametonohá,“ vysvětlil.

Sezona hřibů, kuřátek a mochomůrky zelené

Pro většinu houbařů už ale sezona skončila. Jaká vlastně letos byla?

„Jaro bylo průměrné, začátek léta už lepší, srpen i září skvělé a pak to začalo upadat,“ shrnul mykolog s tím, že rok byl nadprůměrně bohatý především na hřibovité houby. „Více než bývá obvyklé, rostly také všechny druhy kuřátek,“ dodal Vladimír Antonín.

Houbaře během roku potrápily i jedovky. „Tento rok řádila hlavně muchomůrka zelená. Otrav z této velmi jedovaté houby jsme zaznamenali statisticky více než v předchozích letech,“ uzavřel mykolog.

Autor: Karel Rozehnal

10.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

V Bouzově dostali povolení báňského úřadu k soudu

Bouzov – Lidé z Bouzova na Olomoucku chtějí co nejvíce zkomplikovat plány firmy, která připravuje v místní části Hvozdečko těžbu vápence. S pomocí právníků proto napadli povolení stanovující dobývací prostor. Spor bude zřejmě trvat několik let.

Olomouckou Rudolfovu alej zkrášlují lípy, pomohli je zasadit sami Olomoučané

Olomouc – Hlavně prací se v sobotu 3. prosince dopoledne zahřívali lidé v Rudolfově aleji Smetanových sadů v Olomouci. Pomáhali tam sázet lípy velkolisté a zároveň se tak podíleli na dokončení plánované obnovy aleje, která musela být kvůli nebezpečné nákaze původních jírovců na jaře vykácena.

Odsunutí Němci financují opravy chrámu na Libavé

Město Libavá – Poutní chrám sv. Anny a sv. Jakuba Většího ve Staré Vodě, zdevastovaný pobytem nejprve československých a později sovětských vojsk, se dočkal dalších, menších oprav.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies