Hoteloví hosté budou mít k dispozici kongresové sály a wellness centrum, místní občané budou znovu využívat zámecký park.

Hotel zámek v Chudobíně na Litovelsku je pro veřejnost uzavřený od podzimu 2004. Od původního vlastníka – společnosti Sidia jej v loňském roce zakoupila olomoucká společnost Tech Idea.

„Projekt na rekonstrukci celého areálu včetně parku je hotový. Momentálně se dokončují fasády, v nejbližší době počítáme také s rekonstrukcí střech. Opravený hotel i bývalou tvrz chceme pro první hosty otevřít v polovině příštího roku. Nejdříve to však stihneme na jaře,“ sdělil ředitel společnosti David Smrček.

Novému majiteli se před několika týdny podařilo získat dotaci 31,8 milionu korun na rekonstrukci zámeckého parku a hotelu ze zdrojů Evropské unie.

„Hodně nám to při opravách památkově chráněného objektu i parku pomůže, celkové náklady na obnovu celého areálu určitě dosáhnou sedmdesáti milionů korun. Počítáme s kapacitou 150 lůžek, školicím centrem a kongresovým sálem pro pořádání konferencí, společenských a kulturních akcí a svateb,“ dodal Smrček.

Místní občané budou moci po několika letech využívat zámecký park k procházkám a odpočinku.

Kromě údržby zeleně a vzrostlých stromů se v něm počítá s umístěním nových laviček, osvětlení a s malým pódiem pro pořádání komorních koncertů. Hoteloví hosté budou využívat welness centrum se saunou a masážními bazénky.

Rekonstrukci zchátralého areálu přivítal také litovelský starosta Vojtěch Grézl (nez.).

„Budova i park už byl hodně zdevastovaný. Jsem moc rád, že se obnoví i park a že znovu bude přístupný místním občanům. V našem regionu podobný hotel chybí, určitě budeme tamní prostory také využívat k různým akcím města,“ řekl Grézl.