O elektronické evidenci tržeb jako o pomyslné poslední kapce mluví i další hospodští.

Pivovary to však tak černě nevidí. Po zimě podle nich někteří zase otevřou.

„Přemýšlel jsem o tom dlouho, ale nakonec jsem se rozhodl živnost ukončit. Nemá smysl pokračovat. I kdybych to udělal, investoval do zařízení, případně personálu, který by mi kvůli EET musel pomoci, do roka by to dopadlo stejně," uvedl hospodský. Celé jméno si nepřál zveřejnit.

Povinnost poctivě evidovat každou útratu v hospodě není podle něj jediným, ale hlavním důvodem, proč se rozhodl po letech v oboru skončit.

„Po státu jsem nikdy nic nechtěl, živil jsem se sám, ale pro malou vesnickou hospodu, případně později i obchody, je EET smrtelná rána. Co si budeme namlouvat, náklady na provoz jsou obrovské a abych všechno utáhl, musel jsem si nějak pomoci…," naznačil, že aby se uživil, neodváděl daňové správě vše, jak mohl. „To končí," dodal.

Zavřel bufet i občerstvení na hřišti

Hospoda, kde působil posledních osm let, patří obci. V nájmu ji má jeden z regionálních pivovarů, který si musel najít nového nájemce. Otevřít by měl pravděpodobně v lednu.

„A já půjdu na úřad práce. Budu se snažit, abych od nového roku našel zaměstnání. V pohostinství jsem definitivně skončil," dodal pan Petr.

V souvislosti s EET skončily v Olomouckém kraji i další menší podniky.

Na Olomoucku například v Grygově na hřišti, i když jejího provozovatele k tomu vedly i další důvody, od čtvrtka 1. listopadu je uzavřen bufet v Moravském Berouně.

Roli hraje i zákaz kouření 

Situaci sledují pivovary. Hospodští se jim svěřují.

„Co od nich víme, je zavedení EET jedním z faktorů, proč uvažují o ukončení své činnosti v pohostinství, ale ne jediným. Těmi dalšími je třeba připravovaný zákaz kouření nebo stále se zpřísňující hygienické předpisy," uvedl ředitel pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

„Abychom provozovatelům a zároveň i majitelům objektů, ve kterých provozovny působí, pomohli, zavedli jsme model, kdy si pivovar Zubr od majitelů nemovitostí pronajímá prostory restaurací a ty pak poskytuje prověřeným podnikatelům," sdělil.

V případě přerovského pivovaru toho využilo přes 40 provozoven, u kterých by podle ředitele Pluháčka jinak hrozilo, že zůstanou zavřené.

„S námi má provozovatel výhody v rámci odběru piva Zubr i vybavení. Ale také pomáháme přímo se zavedením EET, kdy máme vypracovaná řešení, které si zákazník může vybrat podle typu provozovny. Zařídíme vše od administrativy, školení personálu až po nahrání potřebných dat do pokladen. Provozovatel tak má se zavedením systému jen minimum práce. Tyto služby jsou bezplatné, jediné, co si zákazník musí sám uhradit sám, je samotné zařízení, které se stává jeho majetkem," popisoval Pluháček.

Signály, že některé menší provozovny na venkově končí, mají i v litovelském pivovaru.

„Důvodem není jen elektronická evidence tržeb, ale i další příčiny jako zákon o omezení kouření na provozovnách, změna loterijního zákona či stagnující konzumace čepovaného piva," reagoval Lumír Hyneček, generální ředitel Pivovaru Litovel.

„Situace se ale mění v čase. Někteří, kteří deklarovali, že zavřou, si již koupili hardware a software k EET a někteří přeruší podnikání jen na zimní období a budou vyčkávat," uzavřel.