Nový úsek z Horky nad Moravou k mostku přes potok Cholinka, který byl ve čtvrtek oficiálně otevřen, je součástí trasy do Litovelského Pomoraví oblíbené mezi kolaři i vyznavači jízdy na kolečkových bruslích.

Oprava cesty zahrnovala vedle odvodnění a položení asfaltového povrchu také rekonstrukci poškozeného mostku. Celkové náklady na opravu se vyšplhaly na částku 7,25 milionů korun. Zaplatilo ji město Olomouc s využitím evropské dotace ve výši bezmála čtyř milionů.

Chystá se in-line stezka v Hejčíně

Kromě cyklistů láká trasa i vyznavače stále populárnějšího in-linového bruslení.

„Uvědomujeme si, že soužití příliš velkého množství cyklistů a bruslařů může být nebezpečné. Do budoucna bychom proto chtěli, aby lesní cesta Horecká sloužila spíše cykloturistům,“ uvedl olomoucký primátor Martin Novotný (ODS) s tím, že radnice připravuje pro bruslaře několik dalších stezek.

„V současné době finišuje příprava jakéhosi parkoviště ve Chválkovicích a zpracovává se projektová dokumentace na in-line stezku v Hejčíně,“ upřesnil náměstek primátora Martin Major (ODS), který si ve čtvrtek sám projel trasu na kolečkových bruslích.

Ostatní radní včetně primátora dali přednost bicyklům.

Ve Sluňákově půjčují kola

„Na trase budeme instalovat lavičky a odpadkové koše, aby se prostředí ještě více zkulturnilo,“ uvedl starosta Horky nad Moravou Oldřich Nykl.

Zájemci o vyjížďku Pomoravím mají také možnost vypůjčit si bicykl přímo v ekologickém centru Sluňákov.

„Kola půjčujeme kdykoliv za poplatek sto padesát korun. Nejlepší je objednat si zapůjčení telefonicky,“ informovala pracovnice centra Jana Vyhňáková.

Karel Páral