Mnohé návštěvníky sobotního hasičského plesu v Černovíře zpočátku vůbec nenapadlo, že se jedná o ostrý zásah. Domnívali se, že vše je součástí pestrého programu. „

Jenže to tak nebylo, hořelo doopravdy. Zhruba půl hodiny před zahájením plesu se chlapi začali bavit o tom, že se z chatky bezdomovců zase nějak moc kouří. Obvykle si tam totiž přitápěli různými plasty a odpadem," řekla jedna z návštěvnic bálu, která si přála zůstat v anonymitě.

Neuběhla ale ani minuta a ze zchátralé stavby vzdálené jen šest metrů od zánovní hasičské zbrojnice vyšlehly plameny.

Oheň viděli z bufetu s tombolou

To už černovírští dobrovolní hasiči na nic nečekali. Nechali příprav slavnostního večera a sbíhali ze sálu v patře do přízemí.

V šatnách ze sebe bleskově strhávali slavnostní uniformy a nažehlené bílé košile a oblékali si „zásahovky". Zároveň požár nahlásili na tísňovou linku.

„Seběhlo se to všechno strašně rychle, hasiči zareagovali skvěle. Lidé oheň zpočátku sledovali z místnosti, která sloužila jako bufet. Na parapetech byly vystavené ceny do tomboly a uložené štosy papírových tácků pro výdej občerstvení. Pořadatelé je okamžitě stěhovali na druhý konec místnosti, protože kvůli obrovskému žáru začalo sklo na oknech měnit barvu a praskat," popisovala dramatický večer žena.

Mezitím už místní dobrovolná jednotka v zásahových oblecích hasila zahradní domek o rozloze asi patnácti metrů čtverečních, který byl plný odpadků a hořlavých materiálů.

Vzduchem létaly žhavé kusy lepenky ze střechy a žár se rychle šířil až na hasičskou zbrojnici, kde se mezitím scházeli lidé na ples a chystala se kapela.

„Naše jednotka bohužel nemá vlastní cisternu. Jsme odkázaní jen na hydranty a jiné zdroje vody. Zásobník se zhruba 250 litry vystačí jen na malé požáry jako je například hořící osobní automobil, takže nám záhy došla voda," vysvětlil velitel černovírských dobrovolných hasičů Petr Lichtblau.

Ze zásahu zpátky na bál

Několik hasičů proto okamžitě natahovalo hadice k nejbližšímu podzemnímu hydrantu. Ten se jim ale zprovoznit nepodařilo, protože byl neudržovaný, zrezivělý a rozpadlý.

„Hydrantový nástavec nebylo možné na hydrant nasadit, nezbylo než honem hledat druhý, ten byl o padesát metrů dál. Ve chvíli, kdy jsme se k němu dostali, už ale naštěstí dorazili olomoučtí profesionálové s velkou cisternou. Kromě hašení museli vodní mlhou ochlazovat fasádu zbrojnice, aby byly škody co nejmenší," popsal zásah Petr Lichtblau.

S tím, jak se černovírská dobrovolná jednotka vypořádala s náročným sobotním večerem je jako velitel spokojený.

„Ukázalo se, že fungujeme za všech okolností a výjimkou není ani právě probíhající hasičský bál. Chlapi to zvládli výborně, po zásahu se převlékli do slavnostních uniforem a vrátili se zpátky do sálu. Hlavní je, že ani požár v těsném sousedství ples nijak nenarušil a že se při zásahu nikdo nezranil," pochválil kolegy Petr Lichtblau s tím, že výměnu čtyř popraskaných a ožehnutých oken na budově zbrojnice snad uhradí pojišťovna