Výhrady na adresu bývalého úředníka měla u soudu také bývalá náměstkyně Marta Vláčilová.

V kauze údajně nevýhodného prodeje polygrafického učiliště v úterý u Okresního soudu v Olomouci vypovídal současný hejtman Jiří Rozbořil, který v letech 2007 až 2009 pracoval jako vedoucí provozního odboru a provozní náměstek olomoucké Fakultní nemocnice.

Právě v tu dobu ho měl kvůli prodeji učiliště na pracovišti navštívit bývalý vedoucí oddělení prodeje městských domů Ladislav Kleisl.

Společně měli o prodeji nemovitosti jednat na schůzce, která podle Kleisla trvala tři hodiny. To však hejtman rázně odmítl.

„Nikdy jsem se s ním v nemocnici nesetkal, pan Kleisl lže jako v mnoha jiných případech. Je to velmi nevyrovnaná osobnost, možná až psychopat. Své práci nerozuměl a všechno negoval. Byl to bojovník za práva občanů, prodával jim byty levně," vzpomněl Jiří Rozbořil a řekl, že Marcelu Balášovou (současná majitelka bývalého polygrafického učiliště) zná.

„Znám asi 90 tisíc lidí v tomto městě a znám také Ladislava Kleisla, bohužel," dodal Jiří Rozbořil.

Pohrdal námi, říká exnáměstkyně

Výhrady k bývalému zaměstnanci magistrátu Ladislavu Kleislovi u soudu neskrývala ani exnáměstkyně primátora Marta Vláčilová, která měla v minulosti v kompetenci prodej městských domů.

„On nám, politikům, neustále dával najevo, jak námi pohrdá. Stavěl se do role mesiáše a osočoval nás, že všechno děláme špatně. Nebyl to člověk na správném místě, měl by se stydět," uvedla Marta Vláčilová.

K pochybení podle Vláčilové nedošlo

Zároveň se opakovaně snažila senát Okresního soudu přesvědčit o tom, že k pochybení při prodeji bývalého polygrafického učiliště nedošlo.

„Prodej proběhl standardně. Obžalovaní jsou v této kauze stavění do role darebáků, ale žádní darebáci to nejsou. Znám je léta, nebudu tvrdit, že se neznáme," hájila obžalovanou Hanu Kaštilovou Tesařovou a obžalovaného Jana Dostála bývalá náměstkyně Marta Vláčilová.

Na to, kolik znaleckých posudků na hodnotu nemovitosti s bývalým učilištěm tehdy bylo vypracováno, si však už nedokázala vzpomenout.

„To jsem teď četla v novinách, už si na to ale nepamatuji. Nevím ani, komu byl ten dům prodán," dodala Marta Vláčilová.

Jan Dostál a Hana Kaštilová Tesařová u Okresního soudu v Olomouci

Jan Dostál a Hana Kaštilová Tesařová u Okresního soudu v Olomouci. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Odročení na čtvrtek

Hlavní líčení pak bylo odročeno na čtvrtek 7. května, kdy se soud bude zabývat listinnými důkazy, k výslechu by měli přijít znalci v oboru oceňování nemovitostí.

Údajně nevýhodný prodej mají mít podle obžaloby na svědomí bývalá náměstkyně olomouckého primátora Hana Kaštilová Tesařová, která se u soudu zodpovídá ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinností při správě cizího majetku.

Soudní znalec Jan Dostál, který vypracoval posudek na bývalé polygrafické učiliště znějící na 34 milionů je obžalován z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Při prodeji učiliště měli použít posudek se záměrně sníženou cenou, město mělo kvůli tomu přijít o nejméně 6,3 milionu korun. Oba jakékoli pochybení odmítají.

Z výpovědi Ladislava Kleisla Bývalý vedoucí oddělení prodeje městských domů Ladislav Kleisl v březnu u soudu tvrdil, že v roce 2008 byla hodnota nemovitosti určena znaleckým posudkem Josefa Dvořáka na 49,5 milionu.

Po několika měsících měl za Kleislem přijít kolega Ivo Studeník a měl tvrdit, že na tento posudek se má zapomenout, protože se bude dělat odhad nový. Ten vypracoval Jan Dostál na 34 milionů.

Kleisl tvrdil, že tento odhadce byl známý tím, že stanovuje u nemovitostí nižší odhadní ceny. Později měl Ladislav Kleisl navštívit na pracovišti ve Fakultní nemocnici také současného hejtmana Jiřího Rozbořila. Ten prý měl starost to, aby prodej domu proběhl hladce.

Krátce po této schůzce měla Hana Kaštilová Tesařová Kleislovi říci, že ji zklamal a pak s ním měla přestat komunikovat.

Později si jej zavolali nadřízení a domluvili se s ním na výpovědi dohodou a odstupném.

Ladislav Kleisl u soudu uvedl, že byl v zaměstnání spokojený a práci vykonával rád.

Nepřál si prý ale, aby se historické městské domy prodávaly kamarádům zdejších politiků a ještě k tomu pod cenou.