Jako první se tímto titulem pyšní dům s číslem popisným 632.

Ten v roce 1895 navrhl přední rakouský architekt a přerovský rodák židovského původu Jakob Gartner pro dlouholetého předsedu olomoucké židovské obce a významného moravského sladovníka Eduarda Hamburgera.

Podle odborníků by se však na seznam památek měly postupně dostat i další ze souboru pěti unikátních Gartnerových vil ve Vídeňské ulici.

„Rezidence vybudované v letech 1895 až 1898 patří ke špičce nejen v rámci Olomouce, ale i v celorepubli­kovém měřítku. Dochovaly se téměř v autentické podobě, a to včetně interiérů. Jako první z navržených staveb byla nyní prohlášena kulturní památkou právě vila postavená ve stylu německé renesance pro Eduarda Hamburgera," vysvětlil Vlastimil Staněk z olomoucké pobočky Národního památkového ústavu.

Autor Pöttingea

Výborně zachovalá stavba je podle Staňka nejhodnotnější dílo z celé pětice budov a má nejzdobnější fasádu i interiér.

„Čtyřosá fasáda s hlavním vstupem vyniká o něco bohatší zdobností než ty ostatní. Hlavní vstup je umístěn ve schodišťové věži, jejíž halu osvětluje okno vyplněné vitrážemi s obdobnými motivy jako na stěnách. Za pozornost stojí i secesně tvarované repliky lustrů a repliky kování části zábradlí vytvořené podle původních vzorů," popsal Vlastimil Staněk.

Kromě pětice vil pro tehdejší smetánku vyprojektoval architekt Jakob Gartner ve městě a okolí ještě další stavby.

Podepsal se například na podobě Ústavu pro vzdělávání dívek hraběte Pöttinga v Olomouci nebo spořitelně v Radniční ulici ve Šternberku.