Tamní tým složený ze tří studentů, pro které je historie velkým koníčkem, obhajoval ve středu dopoledne loňské vítězství v krajském kole.

Nakonec úspěšně a do Chebu, kde se koná celostátní kolo, se vydají na podzim.

„Příprava na soutěž je velmi náročná, je to jedna z nejnáročnějších soutěží v zemi, ne-li vůbec ta nejtěžší. Vítězství nás velmi potěšilo, jsem ráda, že studenti obhájili loňské prvenství," potvrdila Ivana Žádníková, vyučující dějepisu Slovanského gymnázia v Olomouci, která studenty na klání připravovala.

Letošní téma má název „Od diktatury k diktatuře" ( období poválečné až do roku 1948 ).

„To je náročné zadání. Chlapci se připravovali dlouhodobě doma a také jsme se scházeli každý čtvrtek v kroužku, kde jsme otázky k danému období konzultovali," pokračovala pedagožka.

Studenti ze Slovenského gymnázia v Olomouci uspěli v Dějepisné soutěži

Studenti ze Slovenského gymnázia v Olomouci uspěli v Dějepisné soutěžigymnázií. Autor: Martin Pospíšil

Největší konkurence? Hejčín

Soutěž odstartovala chvíli před desátou hodinou dopolední a na půdě Slovanského gymnázia se potkalo devět středoškolských týmů z celého kraje.

„Minulý rok bylo téma druhé světové války a všichni jsme se shodli, že pro nás bylo atraktivnější. Letos není úplně tak záživné, je tam hodně politiky, kultury, celkově je těžší a tak i příprava byla náročnější. Učíme se od Vánoc," vysvětlil člen týmu Dušan Michalík.

„Já se učím tak obden, i když poslední měsíc skoro denně," přidal se jeho kolega Denis Lupík.

Tříčlenné týmy v soutěži zpracovávají úlohu složenou ze tří částí.

První je ve formě testu, kdy soutěžící vybírají ze čtyř možností, ve druhé jsou otevřené otázky a nakonec musí splnit poznat portréty, doplnit údaje do textu nebo také přiřadit různé pojmy, které spolu logicky souvisí.

„Naší největší konkurencí bylo Gymnázium Hejčín," podotkl David Koutný, třetí člen mladých historiků.

Studenti ze Slovenského gymnázia v Olomouci uspěli v Dějepisné soutěži

Chceme být pořád lepší

Už loni se šikovní studenti probojovali do celostátního kola, kde získali dvanáctou příčku.

Celkem se v Chebu sešlo na pětasedmdesát gymnázií z celé republiky.

„Byli jsme spokojeni, ale chceme být pořád lepší," doplnil Dušan Michalík.

Radim Slouka, ředitel Slovanského gymnázia ještě poznamenal, že pro studenty je zvolené téma možná o trochu méně zajímavé, pro jejich školu však velmi.

Několik absolventů gymnázia totiž bylo mezi aktivními osobami, které v únoru 1948 bojovali za demokracii.

„Například doktor Milan Šenk, tehdy student právnické fakulty a člen socialistické mládeže byl ve studentské delegaci, která šla za prezidentem Benešem bojovat proti nátlaku Klementa Gottwalda. Tento člověk byl následně perzekuován a titul doktora práv mu byl přiznán až po roce 1989," doplnil Radim Slouka.