„Jde o unikátní plátno zachycující abdikaci rakouského císaře Ferdinanda I. Dobrotivého a nastolení nového panovníka Františka Josefa I. na trůn, dne 2. prosince 1848 v Olomouci. Slavnostně jej představíme ve čtvrtek 31. března, ale aby se obraz aklimatizoval, přivezli jsme jej už dnes," řekl Martin Kučera z olomouckého arcibiskupství, který obraz objevil a doplnil, že dílo bude až do konce října součástí expozice arcibiskupského paláce.

Rozměrné figurální vyobrazení bylo původně umístěno v městském historickém muzeu, které bylo roku 1879 slavnostně otevřeno v místě zrušené kaple sv. Jeronýma olomoucké radnice.

Tady malba přečkala až do roku 1947. Vyobrazení se poté považovalo za nezvěstné.

V devadesátých letech bylo naštěstí náhodně objeveno a následně prodáno do soukromé sbírky v Opavě.

Poslední majitel tohoto plátna jej nabídnul statutárnímu městu Opava, které je zakoupilo a vzhledem k poškození nechalo zrestaurovat.

„K objevu obrazu mi pomohla náhoda. Před dvěma lety navštívil arcibiskupský palác bývalý opavský primátor Zdeněk Jirásek, který se při prohlídce sálů zmínil, že v jeho kanceláři visí obraz s námětem nástupu Františka Josefa na rakouský trůn," popsal Martin Kučera s tím, že nezvěstný originál se mu pak podařilo identifikovat v okamžiku, kdy v publikaci Milana Ticháka „Příběhy olomouckých pomníků" narazil na dobový snímek zachycující totožný výjev, jenž byl pořízen v interiéru bývalé radniční kaple.

„Předání vlády se uskutečnilo v olomoucké arcibiskupské rezidenci. Obraz představíme v místě, kde ke znázorněné scéně nejenže reálně došlo, ale které je dokonce ztvárněno na samotném plátně, tedy v našem trůním sále. Lepšího místa pro vystavení obrazu není," pousmál se Martin Kučera.

Slavnostní představení

Slavnostní večer u příležitosti představení nedávno znovuobjeveného obrazu se uskuteční ve čtvrtek 31. března. Kromě hostů je zvána i široká veřejnost.

„Veškerá literatura říká, že autorem díla je malíř Adolf Rabenalt, ovšem na obraze je napsáno Franz Čermák. Autorství se mi podařilo rozluštit, ale tajemství odhalíme až při slavnostní vernisáži," doplnil Martin Kučera.

Obraz se do Olomouce vrací u příležitosti připomínky stého výročí úmrtí panovníka Františka Josefa I. a v arcibiskupské rezidenci zůstane do konce října, kde si unikátní malbu mohou zájemci prohlédnout v rámci pravidelných komentovaných prohlídek paláce.