„Když takovou rybu vidíte, je to bomba. Rozbuší se vám srdce, třesou se kolena, dokonce nám zlomila i prut,“ říká dvaadvacetiletý rybář Pavel Müller, který spolu s Josefem Faltýnkem rybu ulovil. Vytahovat sumce z vody nebylo jednoduché.

„Spolu s ním jsme táhli takových deset až patnáct kilo řas. Osobně jsem takového sumce ještě nechytil, je to zážitek na celý život. Hned jsme to oslavili,“ pokračuje rybář.

O tom, že na poděbradském revíru jsou tak velcí sumci, věděli.

„Chytili jsme jej o půl jedenácté, dvacet minut jsme ho ve dvou tahali z vody a v jedenáct byl venku,“ popisuje sobotní večer mladý rybář a dodává, že několik hodin na to, chytili dalšího sumce.

„Kolem půl druhé ráno jsme ulovili menšího sumce, má sto deset centimetrů,“ říká s tím, že voda by měla ukrývat ještě větší ryby. „Že takového sumce chytneme jsme čekali, určitě tady ale jsou ještě větší sumci. Okolo dvou a půl metru, na tu rybu ještě čekáme.“

Chytal ryby v kuse 21 dní

Rybáři se teď na olomouckých Poděbradech účastní nonstop lovu, který začal 16. června a potrvá do 31. srpna. „Podle rybářského řádu se chytá do půlnoci, pak se musíte sbalit a můžete chytat zase od čtyř hodin od rána. Když je teď povolený nonstop lov, ve dvanáct se přepíše datum povolenky a chytá se dál. Jde chytat celou dobu v kuse. Můj rekord je jedenadvacet dní, to jsme byli v Nemilanech,“ vysvětluje mladík, který se rybaření věnuje už přes patnáct let. Na Poděbradech je od soboty a bude celý týden, až do neděle. Vzal si kvůli tomu i dovolenou.

„Budeme se snažit překonat rekord a ulovit ještě většího sumce. V pondělí jsem vytáhnul tolstolobika čtyřiadevadesát centimetrů dlouhého, vážícího jedenadvacet kilo. Vrátil jsem ho, ale sumce nevracím. Tady jsou přemnožení, jejich počet se musí trochu zmenšit,“ míní.

Obří sumec ulovený na Podebradech

Hlava jako trofej, těLo na pomazánku

Hlava více jak dvoumetrové ryby půjde na trofej, zbytek se zpracuje na maso. „Padesát lidí se určitě nají. Je to trošku mastnější ryba, dělá se z ní třeba výborná pomazánka a výborná je i uzená. Menší sumci se dají připravit na grilu,“ dodává Pavel Müller.

Podle Michala Šefčíka, předsedy Českého rybářského svazu místní organizace Olomouc, je ulovený sumec, co se do délky týče, rekordem. „Je to zatím největší úlovek, který byl uloven při lovu non-stop, na lokalitě Poděbrady. Osobně si myslím, že se bude jednat i o největší úlovek za v rámci územního svazu za několik posledních let,“ uzavírá. (paš)