K největším hudebním lahůdkám bude patřit společné oslavy Pavla Žalmana Lohonky a skupiny Nezmaři, premiérové vystoupení Banjo bandu Ivana Mládka nebo velkého objevu posledních let Xaviera Baumaxi.

Významnou technickou novinkou letošního ročníku je rekonstrukce amfiteátru. Olomoucký kraj na ni přispěl milionem korun.

„Amfiteátr už nepatří k nejmladším, je mu padesát let a v poslední době už byla situace neúnosná, především v souvislosti se zázemím pro účinkující. Jsem ráda, že nyní můžu říct, že festival bude zahájen slavnostním otevřením opraveného prostoru. Do budoucna nás pak čeká ještě rekonstrukce hlavního pódia,“ uvedla náměšťská starostka Marta Husičková.

Nedílnou součástí festivalu je soutěž o Krtečky, které v souvislosti s loňským osmnáctým ročníkem překřtili organizátoři na „plnoleté“ Krtky.

„Cílem je najít zajímavé kapely a hudebníky s novými postupy a originální prezentací. Myslím, že se nám to zatím daří, mnoho z dnešních známých a slavných jmen začínalo právě v konkursu na Zahradu,“ uvedl dramaturg Michal Jupp Konečný.

Zřejmě největší událostí letošního ročníku budou zítřejší vystoupení u Kapličky. Pavel Žalman Lohonka totiž v Náměšti oslaví čtyřicet let své hudební kariéry a současně popřeje kapele Nezmaři, která se dožívá třicátin.

„Fanoušci se kromě samostatných vystoupení mohou těšit i na koncert původní sestavy Žalman a spol., kde Lohonku doprovodí Pavlína Jíšová a Tonda Hlaváč,“ upozornil Konečný.

Mimořádný zájem nepochybně vzbudí i sobotní koncert Ivana Mládka, který se svým Banjo bandem přijede na Zahradu vůbec poprvé.

„S Ivanem se známe snad čtyřicet let. Navíc jsem v Malostranské besedě pořádal jejich úplně první živé vystoupení. Poslední roky jsme se moc neviděli, takže mě napadlo to napravit a pozvat jej na Zahradu,“ prozradil Konečný.

Podrobný program 19. ročníku festivalu Zahrada (externí odkaz)