Monika Peřinová šla v pátek dopoledne s dětmi po promenádě, za fontánou se ale v cestě objevil plot. Nezbývalo než ho objet a k Havlíčkově ulici pokračovat po trávníku.

„Mám dvojčátka a s kočárem je to třicet kilo. Přijde mi to trochu nešťastné, i když nápad neoplocovat celý park se mi líbí," hodnotila Olomoučanka.

Kovový plot půlící Smetanovy sady vzbudil ale i výrazný nesouhlas. Některé pravidelné návštěvníky popudil natolik, že se rozhodli výstavu nevidět.

„Doteď jsme pravidelně chodili, rádi zaplatili vstupné. Po středeční obhlídce parku jsem ale na Facebooku zveřejnil výzvu k bojkotu. Důvodem byl přístup organizátorů k hlavní aleji, kteří ji plotem rozkrájeli na několik nesourodých celků," komentoval podobu frekventované cesty parkem Daniel Bradáč ze sdružení Zachraňme-Floru.cz.

Před několika měsíci se zástupci sdružení sešli s představenstvem výstaviště. Mluvilo se také o hlavní aleji.

„Společným cílem bylo zbavit ji stánků a otevřít návštěvníkům jako odpočinkovou zónu s hodnotnou výsadbou. Bohužel k naplnění vize nedošlo. Považuji to za facku všem Olomoučanům, pro které je alej momentálně naprosto neatraktivní. Koho zajímají květiny, nemá se na co podívat," řekl Daniel Bradáč.

Letní Flora 2015: Rudolfovu alej rozparceloval nevzhledný plot

Rudolfova alej po úpravách: před plotem park, za plotem výstava. Foto: DENÍK/Ondřej Zuntych

Zpoplatnit jen vstup do pavilonů

Stánky na hlavní aleji nicméně nejsou a zmenšila se i oplocená plocha. Dříve museli lidé při výstavách park obcházet.

„Jsme zvyklí chodit na houpačky, kam teď nemůžeme. Při poslední Floře jsme se chtěli jít povozit na koních. Ale nechce se mi platit vstupné, jen aby se děti deset minut projely. Naštěstí jsem šli až večer, tak nás pustili. Možná by bylo dobré, kdyby se zpoplatnil jen vstup do pavilonů," uvažovala Monika Peřinová.

Výstaviště vysvětluje, že současné umístění plotu má Olomoučanům část parku ponechat k dispozici.

„Druhý důvod je, že v sobotu bude poblíž hudebního altánu u fontány probíhat mistrovství světa ve stromolezectví. Kvůli bezpečnosti a organizačním možnostem bylo potřeba udělat to takto. Hlavní alej lze každopádně obejít po chodníku vrchem, navíc fungují i takzvané průchodky. Kdo potřebuje projet přes park, stačí, aby přišel na pokladnu a vyptal si průchodku," poradil ředitel Flory Jiří Uhlíř.

Letní Flora 2015: Rudolfovu alej rozparceloval nevzhledný plot

Oplocení má umožnit průchod Smetanovými sady i během Flory. Foto: DENÍK/Ondřej Zuntych

Ředitel: Bez plotu nelze

Na otázku, zda by bylo možné uspořádat výstavu bez oplocení, odpovídá jasně: Nebylo.

„Je to kvůli bezpečnosti, přebíráme odpovědnost za exponáty. Máme hlídací službu, pojištění. Musíme to řešit oplocením. Do budoucna bychom ovšem rádi vyměnili současné zábrany za designově pěknější. Pokaždé se ale snažíme zásah do parku minimalizovat," dodal ředitel.

Velikost záboru je podle něj vždy ovlivněna doprovodným programem výstavy.