Ve čtvrtek ráno začal nový systém z větší části fungovat a úředníci do něj mohli zadávat data.

Zatím však jde všechno pomalu, systém se často zastaví úplně. Motoristé kvůli tomu čekají na odbavení déle než dvě hodiny.

V pondělí jen několik, v úterý deset a ve středu necelá stovka. Takové počty motoristů se podařilo úředníkům z olomouckého magistrátu odbavit od začátku týdne, kdy pracoviště evidence vozidel přešlo na nový počítačový systém. Běžně jsou přitom zvyklí za jediný den vyřídit přes čtyři stovky žádostí o změnu v evidenci motorových vozidel.

„Teprve ve čtvrtek se situace zlepšila natolik, že se úředníkům daří dokončit v počítačích až 90 procent změn, o které motoristé přišli požádat. Ani zdaleka ale ještě pořád nejsme na počtech lidí, které jsme odbavili dokud jsme byli připojeni na starý systém," uvedl vedoucí odboru agendy řidičů a motorových vozidel olomouckého magistrátu Michal Urbášek.

Kvůli tomu, že je nový systém pomalý a úředníkům počítače často „zamrzají" musejí lidé v čekárně strávit několikanásobek obvyklé doby.

Například ve čtvrtek kolem desáté hodiny už na úřadě stálo ve frontě přes 40 žadatelů. Čekací doba přesahovala 125 minut.

„Naši zaměstnanci dělají celý týden všechno pro to, aby lidem vyhověli. Ve středu byli v práci do šesti hodin do večera. Systém se bohužel hodně ´zasekává´ a úřednice počítač třeba hodinu ´oživují´. Jednoduchý převod jednoho auta často trvá také hodinu. Pořád jsou problémy s vkládáním dat o vývozech," popsal aktuální situaci Urbášek.

Podle něj neodkladné změny v evidenci vozidel olomoučtí úředníci mimořádně vyřídí také tento pátek, kdy už ale není úřední den.

SOUVISEJÍCÍ: Evidence aut v Olomouci stále kolabuje. A nikdo neví, kdy nebude