VYBERTE SI REGION

Epidemie dorazila na Olomoucko. V čekárnách doktorů je nával

Olomoucko - Na Olomoucku už udeřila chřipková epidemie. Počty nemocných jsou tu nejvyšší v rámci celého Olomouckého kraje a přibývá i komplikací a vážnějších případů.

9.2.2016 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoAutor: Karel Dvořák

Přes den začala hodně kašlat a večer se rtuť teploměru přehoupla přes osmatřicet.

Rodiče proto malou Lucii naložili do auta a odjeli s ní na dětskou pohotovost do Fakultní nemocnice Olomouc.

Lékaři jí v pátek zjistili laryngitidu. Včera šla s maminkou na kontrolu k dětskému lékaři a nebyla sama.

Ordinace pediatrů na olomoucké poliklinice praskaly ve švech.

„V pátek večer měla Lucinka teplotu 38,1 a kašel byl štěkavý, dusivý. Na nic jsme nečekali a jeli na pohotovost," popsala maminka malého maroda Daniela Dopitová.

Naordinovaná léčba zánětlivého onemocnění části dýchací trubice přinesla úlevu.

„Už je bez teplot a v noci lépe spí," pohladila matka malou blondýnku, když vyšly z ordinace.

„Snad to nechytí Natálka," svěřila se s obavou o mladší dcerku, které ještě není rok.

Že na Olomoucku uhodila chřipková epidemie, bylo v pondělí znát v řadě ordinací v krajském městě.

„Nemocných je strašně moc. Kolem šedesáti až sta dětí denně," informovala dětská lékařka Marta Žemličková.

„Nejsou to jen virová onemocnění. Máme hodně dětí na antibioticích s potvrzenými výtěry," doplnila lékařka Marta Žemličková.

Jarní prázdniny snad uleví

V porovnání s minulým týdnem data epidemiologů narostla nejvíce u dětí. Nejmladších věkových skupin až středoškoláků.

„Nemocnost se zvýšila. V olomouckém okrese již hovoříme o epidemii," zhodnotila situaci Andrea Škurková z Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Množství nemocných dosáhlo na Olomoucku dva tisíce v přepočtu na sto tisíc obyvatel a epidemiologové předpokládají, že nárůst by mohl pokračovat ještě v tomto týdnu.

V příštím, kdy jsou na Olomoucku jarní prázdniny, by se však situace mohla zklidnit.

V Olomouckém kraji evidují epidemiologové několik případů chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem. Také úmrtí.

„Jde o pacienty s chronickým onemocněním, u nichž chřipka zdravotní stav zhoršila," vysvětlila epidemioložka.

Tyto případy potvrzují, že nejčastější infekční onemocnění, chřipka, není banální v České republice každoročně kvůli ní a komplikacím spojeným s touto chorobou zemře více než tisícovka lidí.

Vitamín C a dostatek tekutin

Jako nejúčinnější prevenci v době chřipkové epidemie doporučují lékaři nechodit moc mezi lidi. Vhodná je větší porce ovoce, případně vitaminu C z lékárny.

„Důležitý je dostatek tekutin. Hlavně starší lidé v zimě nemají pocit žízně, což je chyba," zmínila Růžena Haliřová, vedoucí Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje. Bez vyležení to prý nejde.

„Jak se u rýmy říká, že trvá sedm dní, u chřipky je nezbytný týdenní klid na lůžku. Pokud se nemocný přetěžuje, může počítat s komplikacemi, například v podobě zápalu plic," uzavřela Růžena Haliřová.

Autor: Daniela Tauberová

9.2.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Zámeckou zahradu ve Velkém Týnci provoněl guláš z kotlíku

Velký Týnec – Gulášem to v sobotu 23. července vonělo ve Velkém Týnci na Olomoucku. V obci nedaleko krajského města se konal už IX. ročník Pivních a gulášových slavností spojených s buchtobraním. Akce odstartovala v 11 hodin dopoledne, kdy se soutěžní týmy pustily do vaření.

Nablýskaní veteráni byli k vidění v Olomouci, pak se vydali na cestu přes Hanou

Olomouc – Vůně benzinu, ale taky prvorepubliková nálada zaplnila v sobotu dopoledne Smetanovy sady v Olomouci. Tamní Rudolfovu alej totiž obsadilo na 130 historických automobilů a motocyklů, startoval tam XIX. ročník Hanáckého okruhu, soutěže historických automobilů a motocyklů vyrobených do roku 1939. Po přehlídce se účastníci vydali na trať dopoledního závodu, směřovali na hrad Bouzov.

Tvarůžkovou ochutná každý, někdo jen jednou

Loštice – První tvarůžek si v Lošticích položili na chléb před 140 lety. Za tu dobu se kuchařky pokoušely upravit originální zrající sýr s typickým aroma na řadu způsobů a v obchodech je dnes k dostání v podobě pusinek, salátů či kremrolí. Nikdo se však za jeho éru nepokusil dodat na trh syreček v podobě letní chladivé pochoutky. Až letos a kde jinde, než v Lošticích. Odezva na tvarůžkovou zmrzlinu je dvojí – stejně jako na samotné tvarůžky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.