Veřejnosti se otevře už tuto sobotu 6. června.

Ecce Homo Park je rozdělený do několika částí.

„Ve vstupní chodbě, kde se teď ještě pracuje, budou rozmístěné panely, ze kterých se návštěvníci dozví něco o historii automotoklubu. Automotoklub Ecce Homo si letos připomíná hned dvě významná jubilea: 110. výročí od prvního závodu na trati Ecce Homo a 35. ročník mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu," sdělil prezident Automotoklubu Ecce Homo Šternberk Vlastimil Malík.

Na panelech budou k vidění fotografie současné i dobové, také obrazovky s video smyčkou ze závodů.

Návštěvníkům bude k dispozici i počítač, kde budou moci hledat informace z historie legendárního závodu.

Další část nabídne takzvanou Síň slávy s autentickým závodním vozidlem a několika obrazovkami, na kterých budou promítány filmy a obrazové informace o soutěži i závodnících.

„Nechybí ani zábavná část. Nabídneme profesionální trenažér, který bude simulovat trať Ecce Homo. Chtěli bychom vypsat i mistrovství v závodech do vrchu. Lidé by tak v průběhu roku mohli na trenažéru soutěžit a my bychom pak další rok, při vyhlášení vítězů vyhlásili i nejlepšího jezdce virtuální tratě," pokračoval Vlastimil Malík.

Dětský simulátor závodních aut

Na své si ale přijdou i děti, pro které je určený dětský simulátor závodních aut, koutek první pomoci nebo upravené žluté auto. Do něj se mohou usadit, točit volantem a všechno si osahat.

„Druhé auto už není pro děti, je to závodní speciál, který jezdil na trati Ecce Homo a věnoval nám jej velký jezdec, Petr Vojáček," poznamenal předseda klubu s tím, že Ecce Homo Park bude přístupný veřejnosti zvláště v letních měsících a to od úterý do neděle.

Slavnostní otevření se chystá na páteční večer, od sobotního rána 6. června se stálá expozice otevře všem fanouškům motosportu.

„Slavnostní zahájení závodů se pak uskuteční v pátek 5. června od 18 hodin na Hlavním náměstí ve Šternberku. Samotné jízdy opět nabídnou kompletní evropskou špičku závodníků. Chybět nebude ten nejpovolanější, sedminásobný mistr Evropy v závodech do vrchu, Ital Simone Faggioli," řekla tisková mluvčí AMK Ecce Homo Milena Schärferová.

Město v pohybu porvé zdarma

Během závodního víkendu se bude konat také tradiční doprovodná akce Město v pohybu, jež se uskuteční na Hlavním náměstí a v tomto roce bude poprvé zcela zdarma.

„Letos se nám dokonce podařilo zajistit velkoplošnou obrazovku, která bude na náměstí a nabídne start Ecce Homo," doplnil Vlastimil Malík s tím, že na sobotu jsou už tradičně plánované tréninkové jízdy, hlavní závod se pojede v neděli ráno, letos v čase 8.30.

Více informací zájemci získají na facebookové stránce Ecce Homo Parku.