To by však znamenalo, že ministerstvo prozatím nemůže uzavřít smlouvu s vítězem soutěže v Olomouckém kraji, slovenskou společností Air Transport Europe (ATE).

„Důvody, pro které rozhodnutí zadavatele veřejné zakázky napadáme, obecně spočívají v tom, že zadavatel při posuzování nabídek nerespektoval vlastní zadávací podmínky a svými neodbornými závěry vybral vítězné nabídky v rozporu se zákonem. Prokázal zejména hrubou neznalost civilních leteckých předpisů," prohlásil místopředseda představenstva DSA Daniel Tuček.

„Návrhy na ÚOHS jsou z naší strany připravované," potvrdil.

Podle Tučka má ministerstvo možnost kdykoliv, i po podání návrhů na ÚOHS, přijmout opatření.

„A to v té podobě, že zruší rozhodnutí o výběru i všechny úkony komise a provede nové objektivní posouzení nabídek, což je stav, kterého se domáháme," vysvětloval Tuček.

Stroje prý nejsou certifikované

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha ve středu sdělil, že ministerstvo odmítlo námitky společnosti DSA proti výsledku tendru.

„Vítězem veřejné zakázky v Olomouci je ATE. Námitky DSA ministerstvo zdravotnictví zamítlo," informoval Deník mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.

„ Firmě nyní běží lhůta pro případné podání námitky na ÚOHS," doplnil.

DSA doposud létala ze čtyř stanovišť, a nově by měla sloužit záchranářům ve dvou regionech.

Kritizovala, že Slováci nemají dostatečně kvalitní vrtulníky. Augusty 109 K2, které ATE nabídla, nejsou podle DSA plně certifikované v kategorii A, a tedy nesplňují podmínky výběrového řízení.

„Můžeme ujistit, že jsme připraveni a schopni vykonávat LZS v plném nasazení, a to na základě splnění všech požadovaných kritérií a podmínek, které byly stanované v zadávací dokumentaci," sdělila ve středu Olomouckému deníku mluvčí ATE Zuzana Hopjaková.

V regionu doposud létá Alfa-Helicopter. Ta do tendru nešla. Ohlásila, že končí činnost. Ministerstvo zdravotnictví, které leteckou záchranku platí, vypsalo soutěž na šest základen na dobu čtyř let. Zbylé základny bude provozovat armáda a policie.