Shodli se na tom primátor i autoři projektu rekonstrukce, ještě je však potřeba počkat na výsledky studií svítivosti a názor památkářů.

Pražští architekti se koncem předminulého týdne setkali s olomouckým primátorem Martinem Novotným a jeho náměstkem Martinem Majorem na zhruba hodinové schůzce.

„Shodli jsme se, že by bylo dobré náměstí dodělat podle našeho původního záměru. Ideální stav jsou lampy s nepřímým osvětlením, ty navrhované 'plácačky'. Pánové se hlavně zajímali o světelné podmínky," připomněl spoluautor dnešní tváře Horního náměstí Jan Šépka, že lampy se stínítkem svítí dvakrát silněji než současné katalogové osvětlení Thorn.

Lampa plácačka na Horním náměstí. Zkušební umístění po rekonstrukci prostoruDokládal to před lety zpracovanou studií intenzity osvětlení.

„Bavili jsme se o tom, že by celá věc, pokud by radnice souhlasila, mohla být dohodnutá letos. Pan primátor i náměstek potvrdili, co jsme si řekli před lety – že proti našim lampám nic nemají a chápou, že by bylo dobré projekt dodělat," dodal k setkání Šépka.

Primátor architekty požádal o vizualizaci, jak bude vypadat více původních lamp vedle sebe. Dosud se totiž na náměstí objevil v roce 2000 jen prototyp.

„Budu chtít, aby došlo ještě k jednomu posouzení toho, jak by jejich lampy svítily. Jestli je to onen dvojnásobek, případně zda je to dost. Budeme mít i zkušenost z Dolního náměstí, kde je to mezi pěti až osminásobkem," srovnal Martin Novotný situaci s právě dokončovaným sousedním náměstím, na které přijdou lampy od společnosti Philips.

Nejhorší výsledek: nové lampy a tma 

Novotného také zajímá, jak se bude světlo odražené od stínidla chovat v prostoru.

„Nejhorší, co si dovedu představit, je, že tam i přes odpor esteticky konzervativní části Olomoučanů lampy vyměníme, a ono to nebude svítit. To by byla katastrofa. V tom chci mít jistotu," zmínil primátor, že značná část obyvatel by se nejraději dívala na historizující kandelábry.

Kulaté razítko budou dávat městští památkáři, Novotný by ovšem rád vyslechl i mínění Národního památkového ústavu (NPÚ). Památková péče města zatím správní řízení na výměnu světel nevede a jednání neproběhla ani s NPÚ.

„Budeme shromažďovat materiály a v létě bychom se k tomu vyjádřili. Nemusíme to schvalovat, rozhodují památkáři magistrátu, nicméně město po nás chce poradní hlas," uvedl František Chupík, ředitel územního odborného pracoviště NPÚ v Olomouci.

Sirky půjdou pryč, v záloze je kompromis

Radní, kteří budou zvažovat, zda peníze na výměnu lamp pustí, se s podrobnostmi seznámí během léta.

V případě, že by přes některý článek rozhodovacího řetezce původní lampy neprošly, chce mít primátor v záloze náhradní plán. Současné lampy připomínající sirky by tam podle něj pro jejich malou svítivost zůstávat neměly.

„Chtěl jsem mít v rezervě jiné řešení předjednané s památkáři, kterým by nevadilo. Aby tam bylo něco, co bude vypadat slušně a zároveň svítit," doplnil Novotný, že to by pro něj znamenalo druhé nejlepší řešení.

Návrh architektů Petra Hájka, Jana Šépky a Jaroslava Hláska je z roku 1995. Autorský tým věří, že se teď podaří dotáhnout ho do konce.

„Domnívám se, že pokud byla vymyšlena ucelená koncepce, měla by se dodržet. Bez ohledu na autorská práva. V naší společnosti nebývá zvykem respekt k hotovému dílu, zvlášť v architektuře. Pokud tam myšlenka je, a tady lampy hrály významnou roli, byla by škoda, kdyba celá úprava nebyla podle původního příběhu," shrnul za kolektiv Jan Šépka.

Památkáři z Prahy plácačky odmítli

Současné lampy označil za znouzecnost. Na náměstí se dostaly poté, co se nepodařilo najít firmu, která by atypická světla vyrobila.

V projektu se proto objevil jednoduchý sloup od firmy Thorn. Když byl později prototyp „plácačky" vyroben, postavili se proti památkáři z Prahy.

„Konkrétně šlo o bývalého ředitele památkového ústavu. Vyprovokoval jednu úřednici na ministerstvu kultury, která začala usuzovat, že Horní náměstí je ochranná zóna národních kulturních památek – kašen a Sloupu Nejsvětější Trojice," vzpomněl Šépka a podotkl, že právní rozbory to však nepotvrdily.

Kolik by mohla výměna stávajících lamp za ty s odrazným širmem stát, lze nyní jen hádat. O jejich eventuální výrobě by rozhodla veřejná soutěž.

„Mým cílem je, aby tam jiné osvětlení než dnes bylo na jaře příštího roku," uzavřel primátor.

ČTĚTE TAKÉ: Dolní náměstí je opravené. Ale bez laviček a košů, opět se řeší světla

Lampy Philips u radnice nebudou. Provokoval jsem, říká primátor

Lampa Philips Urbanstar - pro koláž použitý katalogový snímek výrobceJak to nyní bude s lampami Philips (na koláži vpravo), o kterých před necelým měsícem olomoucký primátor Martin Novotný prohlásil, že by se kromě opraveného Dolního náměstí mohly objevit i na Horním? Už to neplatí.


„Z mé strany to byla vědomá taktika od začátku, obsahující i tu úvodní provokaci. Tedy zveřejnění informace, že tam dáme lampy, které budou na Dolním náměstí," vyjádřil se primátor.

Podle svých slov chtěl celou debatu urychlit.

„To se podařilo. Architekti se ozvali a jejich první reakce byla nervózní. Nicméně jsme si teď vyjasnili, že to vidíme víceméně stejně a zároveň se ozvali i památkáři," dodal Martin Novotný.

VÍCE: Tyto lampy mají rozsvítit olomoucké Horní náměstí. Architektům se to nelíbí