Olomoucká pobočka komunity Sant' Egidio společně se členy Erasmus Student Network (ESN) a zahraničními studenty připravili guláš s cibulí a chlebem a obložené bagety pro zhruba padesát lidí.

Vaření pro lidi bez střechy nad hlavou uspořádáno ve spolupráci se studentskou neziskovou organizací ESN, které se zúčastnili jak její členové, tak zahraniční studenti.

V touze zorganizovat dobročinnou akci se spojili se členkou Braunerovou a uspořádali dnešní výdej jídla.

„Účast je velká a všichni jsou spokojení," pochvaluje si člen ESN Jiří Beran.

S výdejem pomohlo i deset zahraničních studentů, například ze Španělska či Belgie. Kromě jídla se lidé mohli zahřát také teplým čajem či kávou se sušenkami.

Chléb jako komunikační prostředek

Komunita Sant' Egidio funguje po celém světě a v Olomouci působí její sekce již čtvrtým rokem.

Potkávají se každé pondělí, při čemž přichystají obložené chleby, uvaří kávu a čaj. Poté se přesunou do kostela sv. Michala, kde se společně za lidi bez domova pomodlí.

Následně vyráží s jídlem do ulic. Pravidelně obchází tři trasy.

Část lidí jde na hlavní nádraží, druhá do parku a třetí třeba k tržnici, zkrátka tam, kde lidé nejčastěji přebývají.

Mnozí jsou již s touhle aktivitou seznámeni, a tak si na jídlo na daných místech čekají.

„Princip nevidíme jen v tom, že lidem dáme jídlo, ale i v tom samotném způsobu navazování kontaktu. Navzájem se zajímáme o naše osudy, bavíme se o tom, jak se máme a co prožíváme. Samotný chléb považujeme jako komunikační prostředek," říká členka komunity Magdalena Braunerová.

Pravidelně se pořádá například 27. prosince vánoční oběd v Arcibiskupském paláci, nebo taky jarní a podzimní piknik v parku.

Mirka Jakubcová