„Skládka je na rozhraní katastru Hlásnice a Šternberka. Začali jsme uklízet od silnice, posbíráme, co je na povrchu a zbytek bychom chtěli řešit nějakým dalším projektem," sdělil hlásnický starosta Marián Marghold.

I přes chladné počasí přišla pomoct dvanáctiletá Hedvika Mikolajková s tatínkem.

„Pan starosta nás poprosil, jestli by někdo mohl pomoct, tak jsme šli. Jsou tady různé plasty, hodně skla a taky hodně bot a oblečení. Je to dobrá akce, potřebná," uvedla dívka.

„Nálada je dobrá a práce jde od ruky. Lidé tady jsou spolu, mohou si třeba i popovídat a to je dobře," doplnil ji Evžen Mikolajek.

U polní cesty v těsné blízkosti Hlásnice se v sobotu ráno sešly dva týmy. Jeden místní, druhý z nedalekého Šternberka. Celkem asi patnáct lidí.

„Ještě máme jednu skupinu a to jsou děti se dvěmi dospělými, kteří uklízí nad obcí, podél silnice," doplnil starosta.

Hlásnice však nebyla jedinou obcí, kde se lidé obuli do pevných bot a navlékli rukavice.

Svinčík okolo Ecce Homo

Ve Šternberku uklízeli členové Českého svazu ochránců přírody trať Ecce Homo, od startu až po křižovatku nad Lipinou.

„Občanské sdružení Ecce Homo, které se zabývá sociální péčí se svými mentálně postiženými klienty uklízí lokalitu Prabába, naučnou stezku v lesích nad Šternberkem. Odpadky se sbírají také v místní části Těšíkov, celkem je v terénu necelá padesátka lidí," shrnul sobotní akci ve městě vedoucí odboru životního prostředí ve Šternberku Antonín Kostrůnek, který přiložil ruku k dílu právě v Hlásnici.

„Tady v Hlásnici jde o několik let starý odpad, takže jsme zavzpomínali na některé staré obaly, které si už nepamatujeme. Na jednom místě jsme našli téměř kompletní vybavení malíře-natěrače. Spoustu starých štětců a vaniček, které tam před lety někdo vysypal," uvedl zajímavosti Antonín Kostrůnek.

Doplnil, že se však v lokalitě blízko Hlásnice chystají udělat opatření, aby se tam nedalo už zajíždět autem.

"Zamezíme přístup, přibudou cedulky i nějaký monitorovací systém. Lokalitu budeme hlídat," doplnil Antonín Kostrůnek.

V Hlásnici nakonec posbírali asi půl tuny odpadků, ve Šternberku to bylo 1850 kilogramů­.