Kvalita vody se zlepšuje také v Těšeticích, kde byla největší kontaminace kejdou.

„Právě zde jsme aplikovali roztok s bakteriemi, který podle výsledků měření pomohl k obnově toku," uvedl ředitel olomouckého závodu Povodí Moravy David Fína. Bakterie se usídlují v bahně a spotřebovávají nadměrné množství živin po havárii. Málo kyslíku je však stále v nadjezí v Těšeticích. Je to způsobeno částečně i tím, že na hladině je velké množství okřehku – žabince. Ten podle vodohospodářů uzavřel hladinu a brání okysličování vody.

Při havárii uniklo do Blaty na 400 kubíků zkvašených výkalů hospodářských zvířat z poškozené jímky, které postupovaly řekou a až po ústí do Moravy.

„V Blatě se mnohonásobně zvýšil obsah organických látek, které vyčerpaly rozpuštěný kyslík. To spolu s vysokými hodnotami amonných iontů způsobilo úhyn ryb a dalších vodních organismů," připomněla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Inspekce dál vyšetřuje

Havárii vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí a policie.

„Šetření jsme doposud neuzavřeli, protože zatím nemáme k dispozici veškeré podklady, na základě kterých bychom mohli vyhodnotit, zda ze strany původce havárie došlo nebo nedošlo k porušení vodního zákona," uvedla v úterý Jana Bernátová z České inspekce životního prostředí v Olomouci. Již dříve informovala, že inspektoři potřebují od stavebního úřadu závěr z provedeného stavebního dozoru a posouzení technického stavu jímky, ze které na 40 fekálních vozů kejdy uniklo. V ruce by měli mít i odborné posouzení, které zadalo zemědělské družstvo u autorizované o­soby.

Na posudky čeká i policie.

„Nyní čekáme, až se nám sejdou veškeré znalecké posudky, odborné zprávy a přesné vyčíslení škod od kompetentních orgánů. Pak teprve to můžeme vyhodnotit a udělat nějaké závěry. Vyšetřování bude určitě trvat ještě minimálně dva až tři měsíce," sdělila olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.