Klub kvůli chybějícím penězům nabídl loni zimní stadion k prodeji a město mělo zájem ho koupit.

Majitel se však nyní sportoviště vzdát nechce, naopak má v plánu hokej dál provozovat a proto požádal radní o příspěvek na jeho fungování.

Hokejový klub HC TJ Šternberk přestal fungovat loni a zimní areál nabídl k prodeji.

„Prodávat jsme ho nikdy nechtěli, k určitým krokům nás donutilo město. Téměř dva roky jsme jeli ze svých prostředků, z půjček a dál to už nešlo. Pořád nám slibovali peníze, prý za měsíc, za měsíc, proto jsme rozhodli, že uděláme to, co jsme udělali," řekl manažer klubu Jan Trunda.

K poslednímu srpnu skončila smlouva s realitní kanceláří.

„Rozhodli jsme se, že budeme hokej provozovat a následně jsme podali žádost na město o dotaci 1,2 milionu na fungování do konce roku. Pokud se k nám město začne chovat normálně, tak bychom na příští rok dali žádost o dotaci v řádném termínu a podle dispozic města. Roční částka je otázkou jednání, stačí nám někde mezi dvěma a půl a třemi miliony. Na dvě stě dvacet provozních dnů mají okolní stadiony dotace výrazně vyšší," uvedl Jan Trunda s tím, že pokud by příspěvek nedostali, byl by to problém.

Hospodaření klubu v uplynulých měsících prošetřovala i policie, dle jejich závěrů ale bylo vše v pořádku. Policejnímu šetření však předcházel vnitřní audit města, jehož závěry zněly, že všechno v pořádku není.

„Prošetřovala nás policie, což se nás docela dotklo. Závěr je takový, že případ je odložený a koncem června o tom město dostalo usnesení," krčil rameny Jan Trunda s tím, že zvažují, jaké kroky dál podniknou.

„Když se vrátíme na začátek, tak první příspěvek jsme nedostali kvůli auditu, a jestliže byl účelový, tak to byl špatný důvod. Ještě se poradíme s právníky a uvidíme co dál. Ale taky záleží na městě, jak se bude chovat," podotkl.

Překvapení: žádají o dotaci

Místostarosta Šternberka Michal Oborný uvedl, že městem zpracovaný audit tehdy signalizoval nějaké nedostatky, bylo podezření na špatné hospodaření.

„Sdružení nemělo živnost na prodej ledu. Podnět byl ohledně hospodaření a neoprávněného podnikání a podle policie se nic nezjistilo. Ale trestní oznámení nepodávala rada, ani nikdo ze zastupitelů a myslím si, že neposkytnutí příspěvku s tím ani nesouviselo. Peníze nedostali z důvodu nesplněných podmínek," řekl.

I přesto, že zimní stadion na prodej aktuálně už není, město o koupi stálo. Poslední nabídka se pohybovala okolo sedmi a půl milionu korun.

„Přes prázdniny se se zástupci zimního stadionu uskutečnila dvě až tři jednání. Vše směřovalo k prodeji, jednali jsme s nimi a byli jsme připraveni dostat se k nějaké rozumné ceně. Z jejich strany byl tlak, abychom ho koupili. Měli i představu termínu. Nepodali nám však oficiální nabídku, řekli, že nás požádají až v září. Cítili jsme z jejich strany, že to je jediná možnost, proto jsme byli hodně překvapení, když nám přišla pětiřádková žádost, že na základě ukončení policejního šetření budou mrazit a žádají o dotaci," uvedl místostarosta.

Město: Chtěli jsme oddělit hokej a stadion

Vedení radnice chce hokej ve městě udržet, ale za určitých podmínek.

„Požadovali jsme například úplné oddělení provozu od činnosti hokejových oddílů. To však zatím splněné není. Chceme, aby bylo jasně řečeno, na co peníze půjdou, jestli na provoz, nebo na činnost. Zastáváme názor, že bychom spíš měli cíleně podporovat činnost. Žádost projednáme, ale nemyslím si, že bychom teď schválili příspěvek 1,2 milionu, popřeli bychom všechno, co se tady vytvořilo, a jen proto, abychom podpořili něco, co zase nevíme, jak bude fungovat. Pokud to zastupitelé schválí, budeme jednat o rozsahu," sdělil Michal Oborný.

„Určitě jim nebudeme házet klacky pod nohy a budeme jednat o podmínkách. Nerad bych, aby za našeho fungování končilo nějaké sportovní zařízení. Nejde to však udělat tak jednoduše, jak si to představují," dodal místostarosta.

SOUVISEJÍCÍ:

Zimák ve Šternberku možná zachrání radnice. Zvažuje, že jej koupí