Návštěvníci technopárty a diskoték dělají v okolí nepořádek, opilí se prohánějí vesnicí v autech a ničí obecní majetek.

Podobných stížností na hudební akce pořádané na nákelské pískovně teď tamní starosta Marek Ošťádal řeší několik do týdne.

V noci na sobotu se u pískovny stala vážná nehoda, od neděle ve vodě potápěči hledají pohřešovaného muže.

Letošní letní sezonu považují někteří obyvatelé Nákla za nejhorší za posledních několik let.

Na pohodové koupání to není

Shodují se v tom, že hlučné diskotéky u pískovny bývaly vždycky, ale nikdy prý situace nebyla taková jako letos, kdy je dunící aparatury obtěžují nonstop i v pracovním týdnu.

„Všechno to začalo letošní první megaparty, neměli ji ani povolenou od úřadů. Hudba řvala až do rána a mladí dělali všude v okolí nepořádek. Totéž se opakuje o víkendech, opilí a zdrogovaní jezdí v autech po pláži i po vesnici. V sobotu nějakého podnapilého muže přejelo auto, další se tam měl v neděli utopit. Na pohodové koupání nebo víkendové stanování už to tady bohužel není. Zmizeli odsud i rybáři," popisovala události posledních dnů na nákelské pískovně rekreantka, která se představila jako Jaroslava.

Podobných stížností na příliš hlučné diskotéky, technopárty a opilé a zfetované vandaly teď dostává nákelský starosta Marek Ošťádal od místních občanů několik do týdne.

„Jeden z nájemců tam v polovině června zahájil sezonu neohlášenou akcí. Sjely se na ni stovky lidí. Hudbu ve dvě v noci rozhodně nevypnuli, slyšet to bylo celou noc až ve Skrbeni. Do rána navíc neznámí vandalové poničili obecní parčík," řekl Ošťádal.

Aby se místní lidé vůbec v klidu vyspali, trvá obec na tom, že hudební produkce musejí na pískovně v pracovní dny končit v deset hodin večer a o víkendech dvě hodiny po půlnoci.

„S jedním z nájemců už jsem se na tom domluvil. Předem nám nahlásil akce, které tam chce pořádat. Druhý nájemce nám zatím podobný rozpis nepředložil," dodal Ošťádal.

Nájemce nově upravené pláže s molem Marek Fiala však tvrdí, že hudbu ve stanovanou dobu vypíná a hluk se line z reprobeden a zesilovačů jiných rekreantů.

„Od šesti od rána do deseti večer si tady můžeme dělat, co chceme, noční klid ale dodržujeme. Poslední hlučnější noční produkce u nás skončila v sobotu o půl třetí ráno. To, co bylo slyšet potom, už od nás nešlo," vysvětlil Fiala.

Techno až do rána

Jeho záměrem je upravený prostor do budoucna ještě několikanásobně rozšířit, doplnit o různé atrakce a uspořádat tam jen dvě velké párty za celou sezonu.

„Na našich akcích je navíc přítomná ochranka a vyhazovači. Areál máme oplocený, aby nikdo nespadnul do vody," popsal bezpečnostní opatření Fiala.

Majitel stánků s občerstvením Miloslav Foukal plánuje během letošní sezony hudebních akcí více. Počítá nejméně se dvěma do měsíce.

„Starostovi jsem slíbil, že v týdnu bude od deseti večer klid, o víkendu to vypneme ve dvě v noci," poznamenal Foukal.

Techno a dunění, které lidé z okolních vesnic celou noc slyší, se podle něj line ze soukromých úřadům neohlášených akcí.

„Přijedou sem skupinky mladých lidí v několika autech, vytáhnou z nich výkonné aparatury a elektrocentrály a dělají rambajs do šesti do rána. Pláž není oplocená, vyhnat je z ní nemůžeme. Pokud místní občany hluk nebo chování opilých návštěvníků těchto akcí obtěžuje, musejí se obrátit na policii," poznamenal Foukal.

Přejetý muž na silnici, dalšího hledají

Litovelští i olomoučtí policisté přitom jezdí na nákelskou pískovnu často. Jen během uplynulého víkendu v jejím okolí řešili dvě tragické nehody.

V sobotu v jednu hodinu v noci tam řidič osobního auta přejel muže ležícího na silnici.

„Nehoda se stala ve směru jízdy z Nákla do Lhoty. Zraněný muž skončil s mnohačetnými poraněními v nemocnici, řidič je podezřelý z těžkého ublížení na zdraví. Dechová zkouška prokázala, že alkohol před jízdou nepil," řekla kajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Od neděle je navíc pohřešovaný šestatřicetiletý Petr Čeleda z Jeseníku, který se měl na pláži nákelské pískovny s partou přátel zúčastnit soukromé oslavy.

Jeho známí ho naposledy viděli ve tři hodiny v noci odcházet směrem k litovelské městské části Březová. Od nedělního večera po muži ve vodě pátrají potápěči, zatím však nebyli úspěšní.

Vyžadovat klid i úklid 

Majitelem pískovny v Nákle je společnost Cemex, pláže pronajímá olomoucké firmě Manel – aqua. Ta také zodpovídá za bezpečnost na pláži a v prostoru vyhrazeném pro koupání.

„Pohyb osob mimo pronajatý areál a vstup do prostor pískovny je zakázán, upozorňují na to výstražné cedule. O tom, že se od neděle pohřešuje muž již víme. Celá událost nás velice mrzí. Doufáme v její brzké a pozitivní vyřešení," uvedl generální ředitel Cemexu Peter Dajko.

Jednatel firmy Manel- aqua Antonín Mraček je přesvědčený o tom, že se oba podnikatelé a vedení obce domluví, jak budou diskotéky a technopárty na pláži dál probíhat.

„Mladí lidé tam jezdí za koupáním a za zábavou, nákelští občané zase chtějí mít po nocích klid. Chápu obě strany. Obecní vyhlášky a noční klid se musí dodržovat, budu to od nájemců vyžadovat stejně jako úklid po těchto akcích," přislíbil Mraček.