Svému koníčku, kterému se věnuje ve volném čase, začal postupně propadat od útlého dětství. „Můj bratr se věnoval akvaristice, když mi bylo zhruba sedm let a já jsem to po něm převzal," vzpomíná.

Hlubokou vášeň pro chovatelství rybiček v něm vzbudil hlavně šumperský akvarista Rataj starší. Nejdřív ale začínal Jan Diviš s rostlinami, pak akvária naplnil i rybkami.

Po vojně se nějakou dobu koníčku nevěnoval, pak se k němu ale vrátil.

„Je to, jako když rybáři chodí na ryby. Díky akvaristice si vyčistím hlavu," prozrazuje největší motivaci, proč spravuje svá akvária v místnostech, které v jeho rodinném domě v Zábřehu původně sloužila jako garáže. Ročně se mu podaří u 35 druhů, především z oblasti Jižní Ameriky, odchovat tisíce mladých. Akvárium s altumami má pro radost i v bytě.

Nejvíce hrdý je, když se mu povede rozmnožit ramirezky nebo terčovce. „Pokud člověk dodrží zásady, není tak obtížné je vypěstovat. Momentálně čekám na altumy," rozkrývá své akvaristické úspěchy a plány.

Nejčastěji do síťky nabírá zájemcům červenou neonku. „Tak tomu bylo před třiceti lety a nemění se to dnes," popisuje oblibu malých rybiček Jan Diviš, který postával v sobotu dopoledne za několika malými akvárii v jednom z pavilonů na Floře. Společnost mu dělal kromě rybek také jeho černý pes.

Po revoluci podle něj zájem o akvária s rybičkami klesal, ale dnes se k tomuto koníčku lidé opět vracejí.

„Výjimkou nejsou ani děti. Líbí se jim živorodky nebo třeba neonky. Navíc když se dítě o rybičky starat přestane, zvládne to i rodič, není to nijak náročné," vysvětluje výhody pořízení si rybiček jakožto domácího mazlíčka.