Olomoučtí makléři se shodnou v tom, že doba, kdy se byty prodávaly dobře, už minula.

„Prodává se pořád, ale situace z let 2008 nebo 2009 je pryč. Zájem jde ruku v ruce s ekonomickou situací, lidé mají strach z nejistoty," popsal současný stav Tomáš Trunečka ze společnosti CZ Novostavby Olomouc.

Méně se prodávají i byty, které ještě nestojí, což před pár lety také vypadalo jinak.

„U trhu s novostavbami se dá říct, že před čtyřmi lety se novostavby „z papírové formy" prodávaly dobře. Zájem byl vysoký. V posledních letech tenhle trend klesá a lidé čekají až bude hrubá stavba nebo až bude bytový dům po kolaudaci," řekl ředitel realitní kanceláře Dachi Marek Novotný.

Kde se nově stavělo?

Developeři vzali výstavbu v Olomouci ve velkém. Bytové domy vyrostly například na Horním lánu, v ulicích Okružní, Rokycanova, Novosadský dvůr, Wellnerova, U Kavalerie nebo Jarmily Glazarové. Podle majitele Hanácké realitní kanceláře Petra Korytara je současné množství příliš.

Výstavba bytových domů v Olomouci za poslední dva roky - výběr

„Pro makléře je takový přístup nepochopitelný. Developeři se jen snaží dělat obchody a prodávat. Vůbec u nich nefunguje zpětná vazba, vzniká převis nabídky. Takto divoce stavět není normální a za dva tři roky se to ukáže," sdělil Korytar.

Kolik stojí nové byty?

Podle jeho kolegů hodně záleží na lokalitě, kde se staví. V rezidenčním komplexu Rokycanova, do kterého se první obyvatelé začali stěhovat loni v listopadu je dnes prodaná či zarezervovaná zhruba polovina bytů. Tam se cenově byt 2+kk v prvním patře pohybuje kolem dvou milionů čtyř set tisíc korun.

„V průměru se v projektech na Rokycanově a Novosadském Dvoře prodá pět šest bytů měsíčně," uvedl Trunečka další příklad výstavby.

„Takovéto byty ve vnitřním prstenci města se prodají," dodal. Jeremiášova ulice na Povelu je však od centra o poznání dál.

Ani tam se prodejce nebojí, že by byty zůstaly prázdné.

„O Jeremiášovu je zájem, protože se tam staví déle a byty jsou levnější. V průměru asi o tři až čtyři tisíce za metr čtvereční, tedy nějakých šestadvacet tisíc korun," vypočetl Tomáš Trunečka. Jak doplnil, ceny mohou o něco klesnout, záleží ale na tom, co se srovnává.

ČTĚTE TAKÉ: Mladí si musí uvědomit, co může nesplacená hypotéka způsobit

„Drahá výstavba jako třeba Wellnerova určitě slevní, ale nikdy ne na cenu bytů v menších projektech." Než aby se podle něj však muselo výrazně zlevnit, developeři raději přestanou stavět.

Ve novostavbě nazvané TopHouse Wellnerova je nyní zaplněna asi polovina. Developer tedy snížil cenu a metr čtvereční už stojí pod šestačtyřicet tisíc korun, kde se cena pohybovala ještě před dvěma měsíci. Sedmdesátimetrový byt 2+1 s balkonem ve druhém patře stojí přes dva a půl milionu korun.

„Dva miliony pět set nebo sedm set tisíc za 2+1 je strašně moc. Neodpovídá to hodnotě. Možnosti Olomouce a regionu jsou omezené," komentoval současné ceny Petr Korytar.

Trochu statistiky

Bytů v novostavbách oproti loňsku přibylo, do budoucna se má město rozrůst o dvě stovky ročně.

„V roce 2011 bylo v Olomouci uvedeno na trh celkem 252 nových bytových jednotek. Zároveň se jich v tomto roce v novostavbách prodalo 217. V průměru to tedy je 18 prodaných bytů v novostavbách za měsíc. Do letošního do 30. června bylo na trhu celkem 339 volných bytových jednotek. Do dalšího období se očekává, že Olomouc bude chrlit dalších 200 bytů ročně," nastínil Marek Novotný.

Další výstavba?

Přes sto dvacet bytů postaví investor Holandské čtvrti mezi Globusem a neředínským ústředním hřbitovem.

„Nedávno se začalo stavět a pětina bytů je prodaných. I přes určitou nedůvěru k nedokončené stavbě lidé věří silnému investorovi, bohatým rodinám z Holandska," uvedla realitní poradkyně projektu Andrea Máté z kanceláře Dachi. V Holandské čtvrti má být hodně malometrážních bytů, které lidé kupují buď jako startovací byty nebo jako investici. „Dá se očekávat 5 až 7% výnos," prozradil Novotný.

V ulici Okružní už někteří investoři byty pořídili. Patriot Reality prodává byt 2+kk v novostavbě za dva milióny devadesát tisíc korun. „Prodáváme tady jen dva byty od soukromníka. Do velkých developerských projektů se nepouštíme," uvedla Lucie Vacová z Patriot Reality.

Další domy se chystá stavě i společnost Artera projekt. Ve druhé etapě výstavby kaskádových domů v Hejčíně u Mlýnského potoka chce ke stávajícím pěti přidat další dva domy.