„Chtěla jsem to zkusit. Umím říct i napsat třeba ahoj. A co je nejtěžší? Asi ty jejich znaky," přiznává desetiletá Anna Liptajová.

Zkusit se začít učit nezvyklý jazyk chtěla i její spolužačka Tereza Brokešová.

„Možná to pro mě bude v budoucnu plus," zamýšlí se jedenáctiletá dívenka.

Na hodinu čínštiny dochází skupinka zvídavých dětí jednou týdně, vždy ve středu po obědě.

Základní škole nabídla možnost výuky Konfuciova akademie při Univerzitě Palackého v Olomouci. Lektorka říká, že děti jsou šikovné.

„Jde jim to dobře. Znaků ještě moc neumíme, ale snažíme se učit slovíčka. Děti už znají téměř stovku slov, zvládnou i základní věty. Taky umí počítat, znají členy, vědí, jak se nazývají barvy, zvířata," chválí malé svěřence lektorka Marika Pechová.

Výuka čínštiny na ZŠ Demlova v Olomouci

Až do osmé třídy, zdarma

Základní škola Demlova se do neobvyklého projektu zapojila už loni na jaře, samotná výuka pak začala s novým školním rokem.

„Myšlenka projektu se mi líbila. Všichni vidíme, že Čína jako světová velmoc hraje ve světě stále důležitější roli a také české firmy navazují spolupráci s čínskými obchodníky. Mám za to, že pro děti nemusí být do budoucna základy čínštiny vůbec na škodu. Cestu k práci nebo vzdělávání budou mít více otevřenou," míní ředitelka školy Anna Dobrovolná.

Čínština by děti měla provázet až do osmého ročníku.

Výuka se odehrává v rámci volnočasového kroužku a je zdarma.

„Pokud žáčci vydrží, tak za čtyři roky by mohli mít celkem obstojné základy čínského jazyka. Zatím studují všechny děti, které se přihlásily, a jsou velmi šikovné. Čínština je těžký jazyk a zřejmě je výuka opravdu baví. Mám i zpětnou vazbu od rodičů, kteří mi to potvrzují," uzavřela ředitelka školy.