„Hlavním cílem je vysvětlení pozitiv i negativ hormonální antikoncepce, která je jedním z velmi často vydávaných typů léčiv. Je také jednou z nejčastěji používaných a při správném užívání i nejúčinnějších antikoncepčních metod," uvedl lékárník ze Slatinic a mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Připomněl, že vhodnost užívání „klasické" hormonální antikoncepce by měl vždy na základě vyšetření posoudit lékař.

„Je sice velmi jednoduchá z hlediska užití a bezpečná z pohledu nízkého výskytu nežádoucích účinků i při dlouhodobém užívání. Jakkoli se zdá z tohoto hlediska běžná a široce aplikovatelná, přináší s sebou obdobně jako jiné léky i některá rizika a nutnost dodržování určitých pravidel," upozornil.

Při výdeji v lékárně získají pacientky kromě bezpečného a schváleného léčiva také informace důležité nejen pro správné použití hormonální antikoncepce, ale také jak se zachovat například v případě výskytu průjmového onemocnění, zvracení a s jakými přípravky by neměla být kombinována.

Znalosti v oblasti antikoncepce si zájemci mohou ověřit v krátkém kvízu, který lékárníci připravili u příležitosti Mezinárodního dne antikoncepce na svých internetových stránkách www.lekarnici.cz/.