Stavební úřad ve Šternberku sice v minulém týdnu vydal stavební povolení a územní rozhodnutí, ale zatím nenabylo právní moci.

A vzhledem k nespočtu námitek, které provázely dosavadní řízení, se proto nedá vyloučit, že do kopnutí do země to může ještě chvíli trvat.

Smlouvu o spolupráci na budování pětice větrníků v lokalitě mezi Jívovou a Hraničnými Petrovicemi přitom podepsalo vedení obce Jívová s investorem již v roce 2006.

„Jsme rádi, že se to konečně posunulo a očekáváme, že už nebudou žádné tahanice. Námitky se opakovaly pořád dokola a všechny byly vypořádány. Hlavně nejhlasitěji kritizovali ti, kteří nejsou občany Jívové a další, kteří apriori vystupují proti větrným elektrárnám jako takovým,“ reagoval starosta Jívové Jan Pewner.

Několik desítek fanoušků se kvůli problémům se vstupenky dostalo na tribuny Androva stadionu až za stavu 3:0. Takto vypadalo situace u jedné z pokladen přibližně pět minut před výkopem utkání.
Fronty na Sigmě zaskočily pořadatele a zlobily fanoušky. Nestihli góly
Stíhačka Tornado německé armády
Nad Olomouckem burácí stíhačky i americké bombardéry

Možná ještě běh na dlouhu trať

Vedoucí stavebního odboru Robert Černocký připomněl, že vydání stavebního povolení a současně územního rozhodnutí pro pětici stožárů s rotory ještě neznamená, že investor může kopat základy.

„Běží patnáctidenní lhůta, kdy se rozhodnutí doručuje účastníkům, a 15. den ode dne vyvěšení, dne doručení, poběží 15 dní na odvolání,“ připomněl.

Že některý z kritiků větrného parku podá odvolání, se dá očekávat. V dosavadním řízení totiž padlo celkem 17 námitek. Někteří poukazovali i na 20 bodů, kvůli nimž nemá další větrný park v kopcích Nízkého Jeseníku místo.

Případným odvolacím řízením by se zabýval Krajský úřad Olomouckého kraje.

„V tuto chvíli se skutečně nadá odhadnout, kdy by mohl investor kopnout do země. Teoreticky to ještě může být běh na dlouhou trať,“ uvedl Robert Černocký.

Balóny nad Olomoucí.
VIDEO: Balonová show ozdobila nebe nad Olomoucí. Podívejte se

Milion ročně do obecního rozpočtu

Až společnost Synergion Jívová postaví pět stožárů, které by měly mít po osu rotoru 100 metrů, získá Jívová do svého rozpočtu každoročně milion korun.

„Byla bych ráda, aby to firma dotáhla do konce. V okolních obcích stojí větrníky, ze kterých nic nemáme, a musíme se na ně dívat. Tyto nové budou směrem, kde už větrníky stojí,“ reagovala bývalá starostka Jívové Milada Malíková, kterou kvůli větrníkům vyšetřovala kriminálka.

„Přišlo udání kvůli pozemku, přes který má vést příjezdová cesta k elektrárně. Zdědila jsem ho po rodičích a za věcné břemeno mám podle smlouvy o smlouvě budoucí jednorázově obdržet 2700 korun,“ sdělila k vyšetřování Malíková.

Smlouvu o spolupráci s firmou podepsal ještě její předchůdce. Od té doby firma změnila název i vlastníka.

Exstarostka připomněla, že obec nechala udělat průzkum mezi místními, zda větrníky chtějí, nebo ne. Většina dotázaných nebyla proti.

V Norberčanech umožnila spolupráce s invstorem do energie z větru výstavbu dětského hřiště, které v obci vybudovali v minulém roce.
Větrnými parky změnili krajinu, vybudovali však hřiště a vysadili zeleň

Před očima v plné parádě

Někteří občané Jívové a lidé, kteří v obci pobývají, se však postavili proti. Poukazují na to, že větrníky citelně naruší krajinu a znehodnotí lidem nemovitosti. Napadli změnu územního plánu obce, která větrníkům otevřela cestu.

Krajský úřad změnu zrušil. Nová dokumentace je již platná.

Proti jsou i sousední Hraničné Petrovice.

„Nesouhlasíme. Větrný park sice bude stát na katastru Jívové, ale my jej budeme mít v plné parádě před očima - jihozápadně. Na stávající větrníky, co máme v obci, jsme si už zvykli. Mají patnáct let a za pět let budeme řešit, zda se podepíše nová smlouva, nebo tu nebude nic. Větrný park v Horní Loděnici leží za obzorem,“ vysvětloval starosta Petrovic Drahomír Havlík.

V Horní Loděnici stojí devět větrných elektráren.

Radnice v Jívové. Ilustrační foto
Změní se Jívová v město? Obec s 570 obyvateli zvažuje navrácení titulu

"Zneužívání těžké situace v Sudetech"

Proti je Spolek Nízký Jeseník. Kritizuje, že v povolovacím řízení záměru Větrného parku Jívová padly snad všechny myslitelné bariéry.

„V rámci řízení jsme uváděli celou řadu námitek, za zásadní považujeme nesoulad se zásadami územního rozvoje (ZÚR), v nichž je zcela jasně uvedeno, že není přípustné stavět větrné elektrárny na půdách I. a II. třídy ochrany. Záměr je dále v rozporu s řadou regulativů uvedených v územní studii týkající se větrných elektráren, tyto regulativy jsou podle ZÚR závazné. To samo o sobě mělo stačit k tomu, aby bylo územní a stavební řízení okamžitě zastaveno,“ reagoval Josef Kapitán ze Spolku Nízký Jeseník.

„Je zneužívána historicky těžká situace v oblasti Sudet, jsou rozprodávány ty nejcennější hodnoty, které náš kraj má, například v podobě zachovalé cenné kulturní krajiny,“ uvedl.

Rodný dům Rudolfa Wanzla v Jívové
Jívová zviditelní odsunutého rodáka, otce nákupních vozíků Rudolfa Wanzla