Podle obyvatel je měl úřad informovat, takto se o záměru s překvapením dozvěděli z anonymních dopisů ve schránkách.

Budoucí provozovatel areálu se domnívá, že za nepodepsanou zprávou stojí konkurence, která si bere Olomoučany jako rukojmí.

Když v poště chválkovičtí objevili psaní „Víte že budete mít nového souseda ????", které svéráznou formou informovalo o plánech postavit v ulici Na Zákopě kovošrot, začali se zajímat.

„Už se současným kovošrotem jsou ve Chválkovicích nepředstavitelné problémy. Další má vyrůst v těsné blízkosti našeho obydlí. O této akci jsme se dozvěděli náhodou," řekla Jarmila Přerovská.

Od areálu u kolejí, kde má vzniknout „zařízení ke sběru, výkupu, zpracování a recyklaci kovových odpadů, papíru a autovraků", bydlí nějakých třicet čtyřicet metrů.

Zahlcení průmyslem ze všech stran

Stejně jako sousedé z Veverkovy a Hildebrandovy, ale i dalších ulic, má obavy, že s kovošrotem bude spojený hluk a prach.

Už nyní má v nedaleko velkoobchod potravin se skladem a za ním malou sběrnu.

„Dotklo se nás, že s námi nikdo nejedná, řekli nám, že to není povinnost. Oznámení bylo vyvěšené na úřední desce, ale na tu se tedy každý týden dívat nechodím," sdělila roztrpčeně Jarmila Přerovská.

Lidé ví, že územní plán podobné průmyslové stavby umožňuje, přesto mají pocit, že tak blízko domům by se další kovošrot objevit neměl.

„Jsme zahlcení průmyslem ze všech stran. Kdyby se jednalo o nějakou halu, byl by asi průběh jiný, nicméně s kovošrotem už zkušenost máme, je velmi negativní," řekl Zdeněk Letocha, který už proti provozovně vzdálené od té chystané pár set metrů roky bojuje.

U Mladějovic šrotují v polích

Ačkoli jsou si ve Chválkovicích vědomí dědictví minulosti této lokality, mají za to, že jim mohl dát magistrát vědět. Takto si přijdou přehlížení.

„V 70. letech minulého století se někdo na ONV rozhodl, že sem bude vytlačovat výrobu a vznikla tady průmyslová zóna. Nikdo dnes nebere v potaz, že první výstavba vznikala někdy v roce 1920. Lidé se cítí opomíjení, protože s nimi nikdo nejednal," dodal Zdeněk Letocha. Spolu s ostatními zvažuje další postup.

Nad nevelkou vzdáleností mezi budoucím kovošrotem a domy kroutí hlavou.

„Svou hlavní provozovnu má firma v polích za Mladějovicemi vzdálenou asi kilometr od nejbližších budov a ve Šternberku je její pobočka půl kilometru od obytné zástavby. Vůbec nechápeme, jak je něco takového možné povolit v krajském městě v přímém sousedství rodinných domů," podotkl Letocha.

Stavební úřad příliš podrobností nesdělil.

„Žádost je u nás podána, ale nebylo ještě oznámeno zahájení řízení. Z tohoto důvodu nelze ve věci poskytovat další informace," uvedla vedoucí stavebního odboru Eva Hyravá.

"Konkurence vzala občany jako rukojmí"

Vlastníkem pozemků, kde by měl kovošrot fungovat, je společnost Stamedop.

Nemovitosti by měla později koupit firma Kiwek z Mladějovic, která chce ročně zpracovat tři tisíce tun odpadu a dva tisíce tun autovraků.

Podle jejích zástupců ale místní nemusí mít strach.

Co se týče anonymního dopisu, mají její představitelé za to, že za ním stojí jiná firma, která si vzala lidi jako rukojmí, aby uhájila své místo na trhu.

„Nechci se k tomu moc vyjadřovat, protože jde o konkurenční boj, který zahájila naše přímá konkurence a bohužel zneužili občany z okolí. Mrzí mě to. Každopádně si myslím, že se není čeho obávat, nevznikne tam nic, co by mohlo lidi ohrožovat. Bude to multifunkční areál, kde bude tedy i kovošrot," prohlásil jednatel společnosti Kiwek Martin Kindl.