„Člověk ihned pozná, kdy vjíždí na Šumpersko. Přesně u cedule Okres Šumperk končí pěkný rovný asfalt a začíná rozmlácená vozovka plná děr, které jsou i několikrát záplatované. Zhruba od sjezdu na Loštice směrem k Mohelnici se už v pravém pruhu ani nedá jet povolených sto třicet. Zvlášť když prší, dělají se ve vyjetých kolejích od kamionů hluboké kaluže vody," popisuje současný stav dálnice řidič Filip Hýbl, který tudy jezdí denně za prací do Olomouce.

NÁKLADY JDOU DO STOVEK MILIONŮ

Kompletní modernizace bude náročná a vyžádá si stovky milionů.

„Povrch v tomto úseku už byl v havarijním stavu. Bude se tady dělat kompletně nový povrch, vyřeší se i odvodnění vozovky a středová svodidla vyměníme za nová, která jsou bezpečnější a mají schopnost lépe zadržet auta," přiblížil chystaný rozsah prací na rekonstrukci dálnice šéf olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka.

Práce budou rozvržené do dvou let a přijdou na stovky milionů. Původní předpoklad počítal dokonce s půl miliardou korun. Ve výběrovém řízení se správci dálnic podařilo cenu srazit na přibližně 320 milionů.

Nyní jsou na dálnici uzavřené v obou směrech rychlé pruhy. Jezdí se jen v jednom pruhu v každém směru a platí zde omezení rychlosti na osmdesát kilometrů za hodinu.

Dělníci už odstranili v celé délce vegetaci v dělicím pásu i středová svodidla, která postupně vyměňují za nová.

Na dálnici D35 od Mohelnice po hranice okresu Šumperk dělníci pracují na rekonstrukci vozovky. Nyní se mění středová svodidla za nový typ, který umí lépe zadržet auta.Zdroj: DENÍK/Michal Krestýn

PRÁCE POTRVAJÍ DVA ROKY

Pro letošní rok jsou práce plánované do konce listopadu.

„Na zimu dálnici opět otevřeme ve všech pruzích. Práce budou pokračovat příští rok, kdy je v plánu i frézování a pokládka nového koberce," doplnil Martin Smolka.

Policisté zatím v úseku s dopravním omezením nemuseli řešit žádnou závažnější nehodu. Ta by mohla na desítky minut zcela zablokovat dopravu.

Od srpna se totiž začne s opravou silnice z Mohelnice do Loštic, která by mohla sloužit jako objízdná trasa v případě neprůjezdnosti dálnice.

Na silnici do Loštic se bude frézovat povrch a pokládat nový asfalt. Dopravní omezení jsou zde naplánovaná až do listopadu.

OMEZENÍ I NA MOSTĚ V MOHELNICI

Ani tím ale komplikace pro řidiče nekončí. Během několika dní se navíc uzavře v Mohelnici sjezd od Moravské Třebové směrem na Zábřeh a Šumperk na Alešově mostě.

V Třebovské ulici se totiž souběžně pracuje na výstavbě nového přechodu pro chodce.

„Původně jsme chtěli udělat jen nový přechod se středovým ostrůvkem a osvětlením. Jedním z požadavků policie ale byla i kompletní rekonstrukce veřejného osvětlení v Třebovské ulici, což stavbu prodraží a prodlouží. Nakonec vyjde asi na tři miliony korun. Práce jsme chtěli zkoordinovat s omezeními na hlavním tahu," řekl starosta Mohelnice Pavel Kuba.

Při uzavírce odbočovacího pruhu budou muset veškerá auta směřující z Čech na sever Šumperska jet v Mohelnici až na nový kruhový objezd na křižovatce U Bruse, ten objet dokola, vyjet zpátky Třebovskou ulicí a odbočovat na Zábřeh ve směru od centra města.