Takzvaní cosplayeři chystají i průvod postav z filmového, komiksového či počítačového světa.

„Půjde o jedinečnou příležitost pro veřejnost, spatřit pohromadě tolik nadšenců cosplaye, jinak uzavřenou komunitu. Cosplayeři jsou lidé, nadšenci a fanoušci fiktivních postav, do kterých se vtělují, vytvářejí jejich kostýmy a hrají jejich charakter,“ řekl organizátor akce Pavel Vykydal.

Letošní podtitul akce, která se koná v sobotu 27. ledna, zní „Vstupte do světa fikce.“

Kluziště na Dolním náměstí v Olomouci
Chceme kluziště i v lednu a bez poruch, hlásí Olomoučané

Zatímco v loňských letech cosplayeři „pouze“ obsadili prostor obchodního domu, letos jsou provedou návštěvníky světem, ze kterého fiktivní postavy pocházejí.

V prostoru Galerie Šantovka tak zažijí zrekonstruovaný vesmír, zabojují si v šermířské aréně, vyzkouší si být ninjou ve virtuální realitě, navštíví pravý nerdovský krámek nebo si zahrají nejnovější pokračování původních arkádových her.

„Díky partnerům a nadšencům, jako jsme my, se nám podařilo připravit festivalovou atmosféru, srovnatelnou s velkými cony, tedy srazy nadšenců fikce,“ pokračoval Vykydal.

Zloděj v olomoucké posilovně
Tento muž kradl v olomoucké posilovně. Nepoznáte ho?

Japonské meče i planetárium i průvod

Prozradil, že na setkání bude Mobilní planetárium, které se soustředí na vzdělávací programy pro děti a ve spojení se Sony Playstationem připravilo hodně interaktivní zábavní program ve virtuální realitě.

„Sony navíc doveze expo sestavu s nejnovějšími zábavními konzolemi. Z Brna k nám přijede spolek Dům rytířských ctností, který dlouhodobě zážitkově vyučuje a rozvíjí evropská bojových umění. Z Poděbrad znovu přivezou exponáty z Film Legends Muzea, tentokrát budou komiksově zaměřené a zájemci si budou moct odnést i nějaký suvenýr na památku,“ uvedl organizátor akce.

Olomoucký bufet Centrum v roce 1991
Legendární olomoucký bufet Centrum končí. Po půl století

V neposlední řadě se pak předvedou i Olomoučáci z Lasermanie a ti ukážou, že budoucnost je už dnes a ve virtuální realitě si lidé zasekají japonskými meči.

Akce se uskuteční 27. ledna, od 10 hodin a vítán je kdokoliv v kostýmu i bez něj.

Od 17 hodin pak bude na programu průvod, který je završením celého dne a který bude opravdovou přehlídkou neuvěřitelných rukodělných dovedností nadšenců všech fiktivních žánrů pohromadě. 

Více informací na cosplayparade.cz a galeriesantovka.cz

Ilustrační foto
Kam na ples? Velký přehled bálů na Olomoucku