Žalobu na něj podala Metropolitní kapitula u svatého Václava. Cestou soudu chce vymoci miliony korun za dobu, kdy požádala o vrácení, ale majetek jí ještě nebyl přepsán na list vlastnictví.

Podle státních lesů nemá církev na peníze za dřevní hmotu právo.

Metropolitní kapitula podala celkem tři žaloby týkající se pozemků, kde byly uplatněny takzvané výzvy podle zákona o majetkovém vyrovnání.

Učitelka MŠ v Jívové Darina Nešporová převzala v září 2017 ocenění od olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka
Učitelka zachránila děti, na které se řítilo auto. Nastavila mu vlastní tělo

Lesy: Nahodilé a vynucené těžby

Ke všem vypracovaly Lesy ČR soupis těžeb. Leží na několika katastrálních územích, například v oblasti Velké Bystřice. Tam spadá největší restituční nárok kapituly. V areálu technických služeb, který získala zpět, tepalo srdce hospodářské a administrativní správy kapituly.

„V žádném případě nedošlo v žalované lokalitě k provádění úmyslných těžeb. Byla prováděna pouze nahodilá kůrovcová těžba,“ reagovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Podnik předložil také propočet vynaložených nákladů na obranná opatření proti kůrovcům a náklady na pěstební činnost, včetně obnovy výchovy mladých porostů.

Církev si podle Jouklové nárokuje veškeré výnosy, které podnik utržil za dřevo v době od podání výzvy až po termín, kdy byly pozemky přepsány na list vlastnictví církve.

„Toto odmítáme, protože jsme v těchto lesích neprováděli úmyslné těžby, ale pouze nahodilé, tedy vynucené a nejčastěji spojené s nezbytnou těžbou kůrovcového dříví. Měli jsme i náklady s pojené s těžbou i péčí o les a jeho pěstování i ochranu,“ vysvětlovala.

Pro sporné církevní případy zřídily Lesy ČR speciální účetní středisko.

„V něm evidujeme všechny výnosy a náklady spojené s danými pozemky a lesy. Tento speciální účet jsme zřídili právě proto, aby bylo jasné a bez pochybností, jak jsme s majetkem hospodařili, kolik jsme za péči o něj vydali a kolik jsme z nahodilých těžeb - nezbytných, vynucených a ne jiných – utržili,“ dodala mluvčí.

Odstavná plocha pro návštěvníky Lesního baru před viaduktem.
K Lesnímu baru musejí lidé déle pěšky. Auta zastaví zákaz

"Podle zákona máme nárok"

Probíhající procesy církev nekomentuje.

„Podle zákona máme nárok nejen na samotný pozemek, ale také na výnos z něj v době od začátku procesu vydávání, po skutečné předání majetku,“ uvedl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Podle dosavadní praxe v Olomouckém kraji není běžné, aby církve žádaly kromě vydání majetku i výnos z něj.

Lesních pozemků přitom získala římskokatolická církev v Olomouckém kraji na tisíce hektarů. Nepředpokládá se však, že by soudní cestou přezkoumávala většinu z nich.

Okresní soud v Olomouci jednání přerušil. Podle soudkyně, která má jeden z těchto případů na starosti, se čeká na rozhodnutí v podobné věci u jiného soudu, kde již jednání probíhá, včetně znaleckých posudků.

Hrad Bouzov
Hrad Bouzov zůstává státu, Německý řád s odvoláním neuspěl
Víno z Arcibiskupských vinných sklepů v Kroměříži při tradičním žehnání olomouckým arcibiskupem
Pizzerie v Olomouci, nová vína i fondy. Církev investuje a podniká