Kovošrot chce firma Kiwek vybudovat u železniční trati v ulici Na Zákopě.

V blízkém okolí stojí domy, jejich majitelé ale jako účastníky řízení stavební odbor magistrátu nezahrnul. Odvolali se proto na krajský úřad.

„Před dvěma týdny jsme od něj dostali dopis, kde vrací prošetření znovu na stavební úřad. Je doporučeno, abychom se sousedy účastníci stavebního řízení byli. Je to částečné vítězství, záměr se oddaluje," řekla Jarmila Přerovská, která bydlí pár desítek metrů od plánované provozovny.

Úřednici krajského úřadu ve svém rozhodnutí uvedli, že pokud se může stát, že by se lidem v okolí zhoršilo bydlení, je třeba s nimi počítat.

„Stavební odbor se zřejmě bude bránit, ale jako blízcí obyvatelé bychom se měli vyjadřovat. Samozřejmě že nebudeme souhlasit s kovošrotem a vším tím, co tady chtějí dělat. Máme obavy z provozu, hluku, prachu," připomněla Jarmila Přerovská.

"Nebýt konkurence, problém není"

O stavbě se v dokumentu píše jako o kovošrotu s autoservisem, autobazarem a pneuservisem.

Podle společnosti se ale nemají lidé čeho obávat. Její zástupci odkazují například na posouzení záměru vzhledem k jeho vlivu na životní prostředí.

„Kraj vyzval stavební úřad k doplnění. Mám za to, že to nebude žádný problém. Domnívám se, že postupoval korektně na obě dvě strany. Osobně si myslím, kdyby za tím nestála konkurence, žádný problém není," sdělil jednatel společnosti Martin Kindl.

Připomněl tak anonymní dopis, který se chválkovickým objevil loni ve schránkách. Na jeho základě se místní o stavbu začali zajímat.