Když Ivo Hruška procházel pěší zónou v Denisově a Pekařské ulici v Olomouci, málem ho srazilo rychle jedoucí vozidlo taxislužby.

Úsekem chodí často, ale necítí se bezpečně kvůli řidičům, kteří překračují povolenou rychlost.

Pekařská uliceV pěší zóně mají chodci podle zákona právo využívat celou silnici a řidiči, kteří mají povolení do zóny vjet, smí rychlostí maximálně 20 kilometrů v hodině. Podle Ivo Hrušky rychlost řidiči nedodržují.

„Už na to nemám nervy, každé auto se tu pohybuje rychleji, dokonce i padesát a víc kilometrů v hodině," stěžuje si a ptá se: „Jak je možné, že je nikdo neměří a nepokutuje?"

Podle policejní mluvčí Marie Štrbákové není situace v oblasti tak vážná a řidiči nejvyšší povolenou rychlost výrazně neporušují.

Policisty vidí často

Podobné zkušenosti jako Ivo Hruška má přitom i mladá maminka Veronika Chládková, která v této oblasti bydlí.

„Auta tu rozhodně jezdí rychleji než dvacítkou, navíc docela často. Měla by dávat pozor hlavně kvůli dětem," řekla.

Na místě vídají obyvatelé policisty často.

„Stojí tu pořád, a vím, že hodně pokutují, ale nevím, jestli je to za rychlost, nebo pouze za vjezd," uvedla Monika Szabó, prodavačka z místního obchodu.

Letos na sedm set přestupků

Většina přestupků, které městská policie řeší, je právě za nepovolený vjezd do zóny. Rychlost zde totiž měřit ani nemůže. To má ze zákona povoleno jen na místech, která jí určí Policie ČR.

„Pekařská i Denisova ulice nepatří mezi úseky, kde by Městská policie Olomouc rychlost měřila," sdělila její mluvčí Magda Václavíková.

V pěší zóně lidé raději chodí jen po chodníku.Počet přestupků v této pěší zóně klesl letos oproti stejnému období v loňském roce téměř o polovinu.

Podle údajů městské policie řešili strážníci v tomto roce do konce srpna 656 přestupků. Loni jich bylo za stejnou dobu 1172.

Státní policie v pěší zóně zásadní problémy nezjistila.

„Jedná se o ulice se zvýšeným pohybem chodců i mimo chodníky, což samozřejmě zvyšuje ohrožení těchto účastníků. Dané místo ale není z hlediska statistiky hodnocené jako nehodový úsek," uvedla policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Rychlost řidičů v tomto úseku několikrát kontrolovali dopravní policisté.

„Dopravní inspektorát opakovaně provedl namátkové měření rychlosti, ale žádné výraznější porušování povolené rychlosti nezjistil," informovala Marie Štrbáková.

BESIP: V zahraničí tvrdé pokuty

Omezení vjezdu vozidel je podle Radky Štědré dostatečné.

„Vjezd do pěší zóny v Denisově a Pekařské ulici je omezen dopravním značením a v současné době se o žádném rozšíření neuvažuje," uvedla mluvčí magistrátu.

Krajský koordinátor BESIPu Miroslav Charouz uvedl, že se v olomoucké pěší zóně chovají řidiči vůči chodcům bezohledně a měli by být přísněji trestáni.

„V zahraničí se za vjezd do zón ukládají tvrdé pokuty. Tady si to řidiči běžně dovolí a věří, že se z případné pokuty nějak vyvléknou. Domluva není nejšťastnější řešení," řekl Miroslav Charouz.

Autorka: Kateřina Přindišová