Nejste sami. Právě kvůli poptávce po ověření nezávadnosti lihoviny z domácích zásob v souvislosti metanolovou tragédií v Česku hledali olomoučtí hygienici možnosti, kde a za jakých podmínek testování nabídnout.

Regionální pracovní štáb se nakonec dohodl se společností Litolab v Chudobíně.

„Zdarma to však nebude. Zájemci budou muset uhradit sto korun za jeden vzorek," informovala Jitka Švecová z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Hygienici nejprve uvažovali o možnosti bezplatného testování, o které jednali s různými institucemi od pondělka.

„Dohodli jsme se nakonec s firmou, která má potřebné zkušenosti a vybavení," doplnila s tím, že hygiena reagovala na velký zájem lidí o testování alkoholu, kteří se ozývali na „metanolovou" informační linku 585 519519.

„Byly to desítky zájemců," upřesnila Jitka Švecová.

Vzorky na stanovení metylalkoholu mohou lidé zanést osobně do laboratoře firmy na adrese Chudobín 83, a to ve všední dny od 7 do 15 hodin.

„Minimální množství vzorku 100 ml v plastové nebo skleněné nádobě," upozornila společnost.

Bližší informace zájemcům podá na telefonních číslech 585 377 001 nebo 585 377 002. Vzorky je možné poslat poštou na adresu LITOLAB s.r.o., 783 21 Chudobín 83.

V Olomouci za pět set

Alkohol testují i ve Zdravotním ústavu v Olomouci.

„Zaplatí 500 korun," upozornil Vladimír Sázel z olomoucké pobočky.

Lidé se o rozbor začali zajímat. Většinou však právě kvůli vyšší ceně zůstalo u telefonátu.

„Osobně dorazila jedna žena s jednou lahví alkoholu. Když zjistila, že by zaplatila 500 korun, odešla. My však nemůžeme provádět rozbory zdarma, jedině by nám je někdo musel dotovat," sdělil v pondělí.

Doporučil, aby lidé litr, dva tvrdého alkoholu, ke kterému nemají stoprocentní důvěru, raději vylili.