Ke zvířatům má blízko odjakživa. Přestože žije s rodiči v Litovli v bytě, stará se o křečka. „Není nijak náročný. Musím mu měnit pravidelně vodu a taky se s ním člověk musí často mazlit. S plazi se moc mazlit nedá, ale hezky se pozorují, třeba když se krmí," vysvětluje malá chovatelka.

Právě proto by si chtěla přímo domů nějakého hada pořídit, zatím se o ně stará jenom v kroužku Chovatelství a teraristika konaném v Litovli, do kterého začala chodit v září. Jenomže rodiče nemají pro její zálibu příliš pochopení. „Mamka se trochu bojí a táta nemůže vidět, jak had pojídá myš," říká Nikola Navrátilová.

Sama umí právě krmení opravu detailně vykreslit. „Když se krmí jeden z hadů Rex, dáme mu do terária myš. On se na ni chvilku dívá, potom ji začne škrtit. Než ji sní, tak ji ještě dá na nějakou dobu na bok," popisuje brýlatá dívka.

Svou vášeň pro plazy či ještěrky si školačka užívá v kroužku. S tím vyráží na nejrůznější burzy nebo výstavy, případně s ostatními dětmi, které se přihlásili do chovatelství či teraristiky, vyráží na výlety do přírody. Nedávno také vybrali peníze, nakoupili pamlsky pro pejsky a dovezli je do útulku. Výjimkou nejsou ani exkurze do záchranné stanice pro zvířata v Pateříně, části Bílé Lhoty na Olomoucku.

Pod taktovkou vedoucího Chovatelství a teraristiky Pavla Sovy mohou lidé dvakrát ročně na výstavě pořádané zájmovým kroužkem hodnotit netradiční domácí mazlíčky. Ten, který sklidí největší obdiv, vítězí.

Sovova žačka Nikola Navrátilová přišla i na Třetí litovelské terarijní setkání, které v sobotu hostil místní Dům dětí a mládeže, kam se účastníci z kroužku chodí o zvířata starat. A naučí se kromě péče také disciplínu, pravidelně se totiž podle rozpisu o tvory starají. Občas se jim nevyhne i drobná komplikace. „Jednou když jsem byla na službě, tak jsme pagekonům stříkali vodu na rostliny, abychom je porosili. A jeden nám vyskočil a utekl," přiznává s pousmáním Nikola Navrátilová, ale hned dodává, že neposednou ještěrku zanedlouho s kamarády chytili.

Ve svém volném čase dívka nezahálí, kromě zvířat se věnuje sportu. Hraje florbal, tančí. Trénuje se i v hudbě, brnká na kytaru. Ke zvířatům má však nejblíž, i proto by si přála, aby s nimi jednou mohla pracovat. „Třeba v zoologické. Ráda bych se stala veterinářkou nebo bych mohla pro zvířata vyrábět léky," nastiňuje své plány do budoucnosti.

Zatím pravidelně, každé pondělí navštěvuje Nikola Navrátilová spolu s chlapci i dívkami chovatelský kroužek a v pátek plní svou službu, dochází se o zvířata starat. Nemůže se dočkat příští soboty, kdy se na Výstaviště Flora Olomouc sjedou její dospělí kolegové na známou burzu Aquatera. „Naposledy jsme si odtud přivezli třeba hmyz, šváby na krmení," říká začínající chovatelka.